Menu
5 € za vasRegistracijaPrijava5 € za vasKošarica
Domov Domov Navdih

Žar na balkonu: kako izbrati žar in ne ogroziti dobrih sosedskih odnosov?

Grilate lahko tudi na balkonu. Vse, kar potrebujete je pravi žar, malo uvidevnosti do sosedov in večeri ob vročem žaru bodo vaši.

Preberite si naše nasvete, kako izbrati balkonski žar in katera varnostna (in druga) pravila je treba upoštevati.

Kdaj (ne) uporabljati žara na balkonu

Pred izbiro balkonskega žara se prepričajte, da je peka na žaru na balkonu vašega bloka dovoljena. Če je to prepovedano, vam ne preostane drugega, kot da se zadovoljite s prenosnim žarom, ki ga lahko preprosto spakirate in odnesete na prostor za piknike, ki dovoljuje peko na žaru.

Kako izbrati balkonski žar

Na klasični žar lahko pozabite. Navsezadnje leteči žerjavčki niso pravi za majhne prostore in dobre sosedske odnose. Namesto tega za balkon poiščite brezdimni ali električni žar. Tako se boste izognili dimu in neprijetnemu vonju.

Žar izberite glede na velikost balkona. Na njem mora ostati nekaj prostora za pripravo in serviranje hrane. Temu primerno prilagodite tudi zunanje pohištvo.

Preizkusite skicirati svoj balkon na papir ali uporabite lepilni trak, da preverite, ali bosta pohištvo in žar priročna in lahko dostopna.

 

 

Plinski žar za balkon

Plinski žar je primeren tudi za balkon. Je enostaven za uporabo, pečenje pa je podobno pečenju v pečici. Samo obrnite gumb in dosegli boste želeno temperaturo. Poleg tega zmanjšate tveganje za opekline.

Pri nekaterih modelih lahko za pripravo mesa uporabljate tudi indirektni žar , dušenje ali počasno peko na žaru.

Praviloma bo za vaš balkon zadostoval manjši žar z enim ali dvema gorilnikoma.

Prednosti plinskega žara

  • Hitro se segreje.
  • Enakomerna temperatura.
  • Manj dima.
  • Nizka stopnja vzdrževanja.

Pomanjkljivosti plinskega žara

  • Višja cena.
  • Ravnanje s plinom.
  • Manjka dimljenega okusa.

 

 

Električni balkonski žar

Električni balkonski žar samo priključite in na njem lahko pripravljate meso kot na običajnem žaru. Je enostaven za uporabo.

Če želite prihraniti vsak centimeter prostora, posezite po namiznem električnem žaru. Prihranili boste prostor, poleg tega pa ga lahko doma uporabljate vse leto. Pri nekaterih žarih lahko zamenjate plošče - od kovinskih do kamnitih in neoprijemljivih.

Izogibajte se stika z vodo.

Prednosti električnega žara

  • Brezdimno pečenje na žaru.
  • Enostavna uporaba.
  • Primeren tudi za uporabo v zaprtih prostorih.
  • Več možnosti priprave hrane.
  • Pečenje na žaru brez maščob.

Slabosti električnega žara

  • Manjša površina.
  • Manjša zmogljivost električnega žara. Daljši čas segrevanja.
  • Manjka dimljen okus mesa.
  • Potrebna je hidroizolacija.

Nasveti za peko na žaru (ne samo) na balkonu

Najprej varnost

  • Ne uporabljajte žarov na trda goriva. Leteči žerjavčki lahko povzročijo požar.
  • Ne pecite na žaru, ko je vetrovno ali suho.
  • Uporabite kakovosten (brezdimni) žar, ki je primeren za balkon.
  • Žar postavite na varno razdaljo od gorljivih materialov.
  • Postavite žar na stabilno, negorljivo površino.
  • Sredstva za gašenje požara imejte na dosegu roke.
  • Žara ne puščajte brez nadzora.
  • Uporabljajte ustrezno dodatno opremo za žar.
  • Žar vzdržujte v brezhibnem stanju, zaščitite ga pred dežjem.

Obzirnost vam prinaša dodatne točke pri sosedih

  • Ne bodite preveč glasni.
  • O žaru se s sosedi vnaprej pogovorite ali jih celo povabite na obisk.
  • Grilajte na način, ki ne povzroča ogromnih količin dima, vonjav in drugih emisij.
  • Izberite primeren čas, ne pecite na žaru prepogosto ali predolgo.

Grilajte premišljeno

  • Balkon uporabljajte samo za postopek peke na žaru. Zelenjavo in omake pripravite v kuhinji.
  • Izkoristite prednosti zložljivega in prenosljivega balkonskega pohištva.
  • Poskrbite, da bodo stvari okoli žara urejene.
  • Da bo uporaba žara enostavna, poskrbite, da bo število ljudi v njegovi bližini čim manjše.