20% popust na naročila nad 200€ | Koda: MINUS20 →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Najlepše terase: Navdih in nasveti za vašo dnevno sobo na prostem

Sanjate o mirnem jutru s skodelico kave na svežem zraku ali o veselih večerih s prijatelji in družino ob vonju pečenega mesa na žaru? Sami odločate, kako in kdaj boste uporabljali teraso. Mi pa vam bomo svetovali, katere materiale in pohištvo izbrati za vašo teraso ali verando, kako jo zasenčiti in ustvariti prijetno vzdušje.

Za navdih smo dodali tudi veliko slik, ki vam pomagajo pri opremljanju sanjske terase.

Pri opremljanju terase pazite, da se bo zunanji prostor ujemal z notranjostjo hiše.

Pri opremljanju terase pazite, da se bo zunanji prostor ujemal z notranjostjo hiše.

Poiščite navdih za terase glede na slog oblikovanja

Terasa v modernem stilu

Moderno teraso zaznamujejo čiste linije in geometrijske oblike. Uporabljeni so predvsem industrijski materiali, kot so kovina, steklo in beton, ki prostoru dajejo prefinjen videz. Sedežne garniture in mizice za teraso so pogosto drznih oblik, pri dodatkih, ki pritegnejo pozornost, pa se uporablja živahne barve.

Za moderno teraso so značilne čiste linije in geometrijske oblike.

Uporabljajo se predvsem industrijski materiali, kot so kovina, steklo in beton.

Ne pretiravajte z dekoracijo in dodatki.

Terasa v boho stilu

Terasa v boho stilu je polna življenja, barv in različnih vzorcev. Prevladujejo naravni materiali, kot so ratan, bambus in ročno tkani tekstil, ki terasi dodajajo prijetno in gostoljubno vzdušje. Pohištvo je lahko sestavljeno iz različnih kosov, ki niso del ene vrtne garniture. Izkoristite tudi dekoracijo za teraso, kot so svetilke, rastline in številne mehke blazine.

Za teraso v boho stilu so značilne svetle barve in vzorci.

Prevladujejo naravni materiali, kot so ratan, bambus in ročno tkani tekstil.

Ne pozabite na svetilke, rastline in veliko mehkih blazin.

Terasa v rustikalnem stilu

Terasa v rustikalnem stilu izstopa po svojih naravnih elementih in klasičnem podeželskem šarmu. Les, kamen in terakota so glavni materiali, ki dajejo terasi robusten in avtentičen videz. Dodatki, kot so kovinske svetilke, keramične posode in ročno tkan tekstil, dopolnjujejo vzdušje.

Med tekstilom prevladujejo bombaž, lan in juta.

Les, kamen in terakota so osnova rustikalnega stila.

Izberite dodatke, kot so kovinske svetilke in keramične posode.

Terasa v mediteranskem stilu

Značilne barve za ta slog so terakota, rumena, bela in turkizno modra, ki odražajo obmorsko okolje. Značilni materiali so naravni kamen, les in kovina. Pomembno vlogo imajo rastline, med njimi oljčke, sivka in različne vrste sukulentov.

Izberite pretežno rumeno, modro in belo barvo.

Značilni materiali so naravni kamen, les in kovina.

Poskrbite za oljke, sivko in različne vrste sukulentov.

Terasa v japandi slogu

Japonski stil teras zaznamujejo minimalizem, čiste linije in poudarek na naravni lepoti materialov, kot sta les in kamen. Prevladujejo nevtralne barve, ki pomagajo ustvariti mirno in harmonično okolje. Za ta slog so značilni tudi futonsko vrtno pohištvo, bonsaji, dodatki iz bambusa in vodni elementi.

Na terasah v japandi stilu prevladuje minimalizem.

Japandi poudarja naravno lepoto lesa in kamna.

Prevladujejo nevtralne barve.

Kako izbrati barve in materiale za teraso?

Pri izbiri barv in materialov za teraso poskusite zunanji prostor opremiti tako, da se bo ujemal z notranjostjo hiše. Uporabite podobne barve, materiale ali dodatke, da ustvarite popolno harmonijo.

Med barvami lahko izberete nevtralne odtenke, kot so peščeni, sivi, bež ali beli. So odlična osnovna izbira za terase, saj zagotavljajo nevtralno ozadje, ki ga zlahka dopolnite z bolj barvitimi poudarki. Te barve tudi dobro odbijajo sončno svetlobo, kar prepreprečuje pregrevanje površine.

Naravni odtenki, kot so zelena, rjava, terakota ali modra, so prav tako lahko videti zelo prijetno in harmonično. Da bi prostor popestrili, lahko izberete izrazitejše poudarke na dekoraciji, npr. na blazinah, cvetličnih lončkih in dodatkih.

Od materialov je priljubljen les, zlasti eksotični les, saj je trpežen, eleganten in prijeten na pogled. Tu je vse odvisno od vaših želja in proračuna. Drugi materiali, ki so primerni za ureditev terase, so kamen, ratan, beton in kovina. So izjemno trpežni in enostavni za vzdrževanje. Vendar so običajno dražji.

Pohištvo za balkone in terasese po videzu in udobju vse bolj približuje notranjemu pohištvu. Priljubljeni materiali za vrtno pohištvo so na primer kovina s tekstilnim prepletom, umetni les ali DURAWOOD, ki so videti odlično, poleg tega pa so bolj odporni na vremenske vplive in sončno svetlobo.Linda Povolna, Bonami notranja oblikovalka

Nevtralni in svetli odtenki dobro odražajo sončno svetlobo.

Naravni odtenki pa so lahko videti zelo prijetni in harmonični.

Med materiali je priljubljen les, zlasti eksotični les.

Kako urediti teraso?

Določite glaven namen vaše terase. Ali želite prostor za sprostitev, za redne vrtne zabave in grilanje s prijatelji, boste na njej gojili zelišča in zelenjavo ali pa jo želite urediti v zunanjo domačo pisarno? Vsak od teh namenov zahteva drugačno postavitev.

Upoštevajte tudi orientacijo terase glede na smeri neba. Terase, ki gledajo na jug, dobijo veliko sončne svetlobe, kar je idealno za gojenje zelišč ali popoldansko in večerno sprostitev. Če pabi na taki terasi želeli delati, bi morali poskrbeti za zasenčitev.

Senčniki za teraso so dobra ideja tudi, če potrebujete zasebnost pred radovednimi pogledi sosedov.

5 nasvetov za ureditev terase

1. Načrtujte vnaprej
Ne podcenjujte temeljitega načrtovanja. Pomembno je, da vnaprej razmislite o namenu terase, številu ljudi, ki jih boste najpogosteje gostili, in dejavnostih, ki jih boste izvajali na terasi. To vam bo pomagalo določiti pravo velikost, postavitev prostora in vrsto pohištva.

2. Pravilna izbira materialov
Izberite materiale, ki so odporni na vremenske vplive, kot so UV-žarki, vlaga in temperaturna nihanja.

3. Količina pohištva in dekoracije
Če boste na teraso umestili preveč pohištva ali okraskov, bo ta zatrpana in nepraktična. Pomembno je, da ohranite ravnovesje med estetiko in funkcionalnostjo. Poskrbite, da bo na terasi dovolj prostora za gibanje in sprostitev.

4. Zunanja osvetlitev
Če nameravate teraso uporabljati zvečer, ne pozabite na ustrezno osvetlitev, ki bo kos vsem vremenskim pojavom.

5. Poudarek na udobju
Čeprav je estetika pomembna, zanjo ne smete žrtvovati udobja. Zaradi trdih sedežev ali slabe kakovosti pohištva vaše terase ne boste uporabljali tako pogosto, kot bi si želeli. Investirajte v kakovostno in udobno vrtno pohištvo.

Pri postavitvi terase upoštevajte usmerjenost terase glede na smer neba.

Razmislite o namenu terase in številu ljudi, ki jih boste najpogosteje gostili.

Kako izbrati pohištvo za teraso?

 • Izberite materiale, ki so dobro odporni na vremenske razmere in jih je enostavno vzdrževati. Dobra izbira za zunanje pohištvo sta aluminij ali umetni ratan.
 • Pred nakupom vrtnega pohištva natančno izmerite teraso, da se prepričate, da bo pohištvo ustrezalo in hkrati omogočalo enostavno premikanje.
 • Za manjše prostore je dobra rešitev modularno ali zložljivo pohištvo.
 • Pri kakovostnih blazinah in blazinah za zunanjo uporabo ne varčujte. Le tako bodo zares odporne na dež in UV-žarke.
 • Razmislite o nakupu pohištva s prostorom za shranjevanje, npr. klopi s prostorom pod sedežem.

Izberite materiale, ki so dobro odporni na vremenske razmere.

Pred nakupom pohištva skrbno izmerite prostor.

Kako narediti teraso bolj udobno?

 • Z zunanjimi blazinami, odejami in preprogami lahko na terasi ustvarite občutek udobja.
 • Za prijetno vzdušje bodo poskrbele zunanje svetlobne verige, girlande in lanterne.
 • Ne pozabite na zelenje! Teraso polepšajte s koriti, visečimi cvetličnimi lonci ali stojali za zelišča.
 • Izberite udobno pohištvo z mehkimi sedeži, gugalnico ali viseče stole.
 • Ob hladnih večerih vam bo prišel prav električni ali plinski grelnik.

Uporabite praktične košare za odeje ali druge dodatke.

Svetilke in svetlobne verige na terasi pričarajo romantično vzdušje.

Zunanja preproga poskrbi za popolno udobje na terasi.

Kako zasenčiti teraso?

Na vrtni terasi nas hitro lahko moti močno sonce ali dež. Zato teraso pokrijte ali vsaj zasenčite. Najbolje je, če uspete prostor za sedenje umestiti neposredno pod streho hiše, ki vas bo ščitila pred vremenskimi vplivi.

Najcenejša in najpreprostejša možnost za zasenčitev je senčno jadro. Namestite ga lahko brez vrtanja ali postavljanja ogrodja. Senčno jadro je odlična alternativa senčniku, poleg tega pa je zaščiteno z lahkim hidroizolacijskim materialom, ki vas ščiti tudi pred rahlim dežjem.

Druge možnosti za zaščito terase sta markiza in pergola. Markiza je namenjena le senčenju in ne zaščiti pred dežjem. Pergola ščiti pred soncem, dežjem in snegom, v primeru stranskih sten pa delno tudi pred vetrom.

Če želite teraso zasenčiti pred radovednimi pogledi sosedov, lahko kupite tudi balkonske zastore, ki jih namestite na ograjo, ali pa stoječe različice, ki so videti kot paravan.

Senčenje terase pri hiši: navdih za pergolo.

Senčenje terase pri hiši: navdih za pergolo.

Najcenejša in najlažja možnost namestitve je senčno jadro.

Najcenejša in najlažja možnost namestitve je senčno jadro.

Pogosto zastavljena vprašanja

Kako urediti teraso v skladu s feng šujem?

V skladu s feng šujem je pomembno, da je terasa čista in urejena. Zunanje pohištvo je treba postaviti tako, da boste imeli lep razgled na vrt ali okolico. Po možnosti izberite okroglo pohištvo, kot so ovalne ali okrogle mize.

Terasa glede na feng šu smernice mora biti barvno usklajena, da se boste na njej počutili prijetno. Vedno izberite bolj umirjene odtenke barv, ki jih običajno najdemo v naravi. Preveč bogati in drzni odtenki so moteči in so lahko vir negativnih čustev.

Kako zgraditi teraso ob hiši?

Terasa naj bi bila na splošno zgrajena na južni ali zahodni strani hiše. Največ sonca boste dobili, če bo obrnjena proti jugu. Če bo obrnjena proti jugozahodu vas bo sonce grelo od poznega jutra do večera, če pa bo obrnjena proti severovzhodu pa boste uživali v soncu zjutraj in zvečer. V popoldanskem času boste uživali v prijetni senci.

Zelo pomembno je, da upoštevate videz hiše in okolice ter jo ustrezno dimenzionirate. Razmisliti morate tudi o tem, kako se bo terasa navezovala na hišo. Če se povezuje z dnevno sobo ali kuhinjo, naj bo dostop do terase enostaven, da ne bo treba hoditi naokrog hiše.

Na terasi načrtujte prostor za vrtno garnituro, žar, shrambo, okrasne elemente ali rože. Standardna velikost za 4 do 6 oseb je vsaj 20-25 m2. Razmislite tudi o tem, ali boste pozneje morda želeli dodati pergolo, zimski vrt ali zasenčitev.

Kako ustvariti domačo pisarno na terasi?

 • Izberite udobno, ergonomsko in na vremenske vplive odporno pohištvo. Pomembno je, da imate stabilno mizo in udoben stol, ki bo omogočal dolgotrajno sedenje.
 • Poskrbite za dovolj sence, da vas sonce čez dan ne bo motilo. Pergole, markize ali veliki senčniki lahko zagotovijo prepotrebno senco in zaščito pred dežjem.
 • Preverite, ali imate na terasi zanesljivo povezavo Wi-Fi in vtičnico za polnjenje prenosnega računalnika. Razmislite tudi o ojačevalniku Wi-Fi signala.
 • Za delo zjutraj ali zvečer je ključnega pomena dodati ustrezno osvetlitev. Izberite svetila, ki so primerna za uporabo na prostem.