Nasveti in namigi, kako očistiti sedežno garnituro

Sedežne garniture so eden najpogosteje uporabljenih kosov pohištva v domu. Ob pogosti uporabi se hitro obrabijo ali obarvajo. Če želite ohraniti nov videz kavča ali fotelja, ga morate redno vzdrževati. Svetovali vam bomo, kako očistiti sedežne garniture različnih materialov.

1. Kako očistiti usnjen kavč

• Najprej usnjeno sedežno garnituro ustrezno posesajte v vseh kotih. Nato jo obrišite z bombažno krpo..

• Za globinsko čiščenje uporabite izdelek, namenjen posebej za usnje. To je lahko izdelek za gladko, brušeno ali anilinsko usnje. Vsekakor se izogibajte kemičnim izdelkom, ki povzročajo razpoke v usnju.

• Usnjene sedeže je treba vsakih šest mesecev impregnirati, da odbijajo vodo.

2. Kako očistiti kavč iz blaga

• Zofe iz blaga je najtežje vzdrževati. Osnova za njihovo vzdrževanje je kemično čiščenje s črpalko. Vendar ne pritiskajte premočno, da ne poškodujete tkanine kavča.

• Nato začnite ročno čistiti s posebnim čistilom za oblazinjene kavče. Izdelek nežno nanesite z mehko gobo ali krpo. Izogibajte se krtačam in barvnim gobicam, ki lahko poškodujejo vlakna in pustijo madeže na kavču.

• Sedež navlažite s čisto vodo in ga nato nežno obrišite s krpo, namočeno v detergent. Vedno očistite celoten del kavča od šiva do šiva, da na tkanini ne bi ostale sledi izdelka. Na koncu celoten kavč obrišite s krpo, namočeno v čisto vodo.

• Enostaven način hitrega čiščenja tkaninskega kavča je uporaba odstanjevalcev vlaken in dlak. To je še posebej uporabno za tiste, ki imajo hišne ljubljenčke.

3. Kako očistiti semiš

• Če razlijete tekočino na sedež, jo vedno takoj obrišite s čisto, vpojno krpo ali papirnato brisačo. Nato mesto nežno obdelajte z vodo in pustite, da se posuši.

• Prav tako redno nežno sesajte žametni kavč, da odstranite prah, vendar pazite, da ne poškodujete teksture tkanine. Za bolj trdovratne madeže lahko uporabite tekočino za pomivanje posode.

• Če želite, da se sedežna garnitura ne bo gubala, jo zlikate s parnim likalnikom za oblačila.

4. Kako očistiti kavč s sodo

1. Iz sode bikarbone in vode v razmerju 1:2 pripravite domače čistilo. Tako nastane fina pasta, ki jo lahko uporabite za madeže vina, kave, čaja ali mastne madeže. S sodo bikarbono lahko odstranite tudi neprijetne vonjave s kavča.

2. Z gobo ali lopatico nanesite pasto na najbolj prizadeta mesta in jo pustite delovati 20 minut.

3. Izperite sodo bikarbono z mlačno vodo in očistite madež z mehko krpo.

Potrebujete pomoč pri čiščenju in urejanju doma?