Dobro vino je blagoslov, zato je treba z njim ustrezno ravnati. Ni treba biti vinar ali sommelier, da bi ga lahko cenili z vsemi čuti. Okuse in arome lahko poudarite tudi z ustrezno postrežbo. Upoštevajte le nekaj pravil.
Preberite naše nasvete o tem, katere kozarce za vino izbrati in kakšne so najboljše temperature serviranja.Za vse kozarce za vino velja, da so najprimernejši tisti, ki so izdelani iz visokokakovostnega prozornega stekla. Ti kozarci vam bodo omogočili, da prepoznate široko paleto odtenkov, ki jih ponuja vino.
Tanjši kot je kozarec, bolje je. Z vrtenjem vina v kozarcu s tankimi stenami lahko bolje ocenite njegovo viskoznost.
Ne oklevajte torej, če želite poseči po večjih kozarcih za vino. Ne le, da bo iz njih bolj priročno piti in v njih vrteti vino, ampak tudi aroma se ne bo prehitro izgubila.
Kozarci za belo vino morajo biti v obliki tulipana. Telo je torej čebulasto in rahlo zaprto proti robu. Aroma vina se bo tako v kozarcu ohranila dlje časa.
Če je belo vino bolj aromatično in težje, bolj odprt je lahko kozarec.
A ker bela vina postrežemo hladna, kolikor je le mogoče, držite kozarec za pecelj čim nižje.
Rosé vina lahko postrežemo tudi v kozarcih v obliki tulipana.Kozarci za rdeče vino so vobliki balona iz zelo praktičnega razloga. To je zato, ker je prostornina bistvenega pomena, da so okusi in arome še bolj izraziti. Zato mora biti raven, ki se razvije po nalivanju vina, široka, zlasti pri aromatičnih sortah.
In ker se rdeče vino ne sme postreči hladno, je pecelj kozarca za rdeče vino običajno krajši. Čeprav lahko kozarec za rdeče vino na vrhu peclja držimo z največ tremi prsti, se kljub temu ne smemo dotikati čaše.
In koliko se najije v kozarec? Napolnite ga le do tretjine, da boste lahko vino zlahka zavrteli.Peneča vina je najbolje uživati v kozarcu v obliki flavte. V ozkem kozarcu bosta odlično izstopala tako penina vina kot pena pri nalivanju.
Za desertna vina z visoko vsebnostjo alkohola so primerni majhni kozarci z ozkim robom, iz katerih arome ne uhajajo tako hitro.
Okus vin se lahko poslabša zaradi neustrezne temperature serviranja. Rdeča vina je treba pred serviranjem približno 20 minut hladiti v hladilniku. Ker bela vina postrežemo hladna, jih ohladimo precej prej.
Nimate pri roki odpirača? Šolska napaka. Verjetno vam ne preostane drugega kot improvizirati. Na žalost pa tvegate, da boste pokvarili vino.
Za izvijač lahko podobno uporabite na primer dolg izvijač, ki ga diagonalno zvrtate v pluto in z močnim potegom izvlečete pluto.
Alternativno lahko uporabimo vžigalnik, s katerim segrejemo vrat steklenice pod pluto, dokler sprememba temperature ne ustvari močnega pritiska v steklenici, ki pluto potisne ven. Vendar je treba steklenico segrevati vsaj 3 minute. Pazite na opekline, ki jih povzroči sam vžigalnik ali vroče steklo.
Če želite vino shranjevati doma, tudi več mesecev, zanj ustrezno poskrbite. Vino vam bo povrnilo z odličnim okusom.
A ne skrbite, ni vam treba takoj kupiti vinske kleti. Vinska klet je še posebej primerna za zelo dobra vina z možnostjo arhiviranja.
Za običajna vina bo dovolj nekaj osnovnih pravil.