Bonami Days -15 % na neznižane izdelke | Koda: BONAMIDAYS15
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Bonami na obisku: Minimalističen dom, v katerem ne manjka prostora za shranjevanje

Zračen, eleganten in minimalističen - vse to velja za dom kraljice urejenosti Lucie, ki tudi v profesionalnem življenju skrbi za lepše in bolj urejene domove.

Pokukajte v njeno stanovanje, ki združuje funkcionalnost z visokimi estetskimi standardi, in naj vas navdušijo njeni nasveti za popolno organizacijo (družinskega) gospodinjstva.

Lokacija:
Praga

Razporeditev:
5-sobno

Velikost:
180 m²

Kako bi opisali svoj dom?

Brezčasen. Všeč nam je čista, svetla in zračna notranjost, ki zagotavlja veliko prostora za shranjevanje. Vsak predmet mora imeti svoje mesto. Ker pa smo hišo kupili že zgrajeno, so nekateri deli kompromis. Zato smo se tega poskušali lotiti na način, ki bi bil hkrati funkcionalen in estetsko prijeten.

Prizadevali smo si za enotnost prostora, zato se v hiši prepletajo trije elementi - hrastov les, bele stene in naravni materiali.
Kako dolgo že živite tukaj in koliko časa je trajalo opremljanje hiše?

Tukaj živimo že več kot eno leto. Rekonstrukcija je trajala eno leto in, kot se rado zgodi, ni šlo brez zapletov. Prizadevali smo si za enotnost prostora, zato se po hiši prepletajo trije elementi - hrastov les, bele stene in naravni materiali. Gradbena dela pa so nam povzročila kar nekaj preglavic, zato smo z opremljanjem približno na polovici poti.

Stil hiše je minimalističen.

Umirjenost ravnih linij z okroglimi detajli.

Ali imate kakšne trike za vzdrževanje reda v dnevni sobi z dvema otrokoma?

Dnevna soba je bila včasih otroška igralnica. Deset let nismo imeli niti kavne mizice, tako da je bil prostor pred kavčem le prostor za igro (smeh), ko pa smo se preselili v dvonadstropno hišo, sta otroka nekako naravno začela uporabljati izključno svojo sobo. Tako da se zdaj v dnevni sobi igramo le še šah in družabne igre.

Postavitev dveh sedežev drug nasproti drugega je bila za nas bistvenega pomena, saj spodbuja komunikacijo.
V nasprotju z običajnim načinom igranja nisva usmerjala pozornosti na zaslon ...

Postavitev dveh sedežev drug nasproti drugega je bila za nas bistvenega pomena, saj spodbuja komunikacijo. Kar je ravno nasprotno od postavitve kavča nasproti televizorja, ki spodbuja pasivnost.

Pri opremljanju je bil poudarek na materialih, barvah in kakovosti.

Nevtralne barve in preproste oblike so odlična podlaga za drzne okraske in dekoracijo.

Bonami nasveti o tem, kako organizirati shranjevanje v dnevni sobi

 • V interier vključite pravo ravnovesje med odprtimi in zaprtimi omarami.
 • Svetlejše pohištvo polepša in vizualno poveča prostor, poleg tega pa je na njem tudi manj vidnega prahu, kar pomeni, da ne boste tako pogosto tekali naokoli s sesalcem. Za shranjevanje so primerne tudi zastekljene vitrine.
 • Poskusite čimbolj poenotiti prostor. Odločite se za en leseni dekor, ki ga lahko uskladite z dopolnilnimi barvami na tekstilu ali dekoraciji.
 • O svojem bivalnem prostoru razmišljajte v kontekstu. Ob fotelj ali kavč postavite mizico, na katero lahko gostje odložijo skodelico ali kozarec.
 • Izogibajte se vizualni nasičenosti, ki jo prinese preveč dekoracije ali prenatrpanost prostora s pohištvom in neujemajoči se elementi.
 • Ne pozabite na subtilna "skrivališča" - prostore za shranjevanje v notranjosti kavča, tabureja ali pod kavno mizico.
 • Za bolj zračen občutek dnevne sobe okoli pohištva, slik in okraskov pustite veliko prostora.

Stari in novi elementi kot harmonična celota.

Naravni materiali v jedilnici.

Kaj je bil največji izziv pri urejanju hiše?

Z možem trenutno skupaj opremljava že svoj peti dom. Ironično je bilo, da sva se vedno, ko sva vse uredila, preselila drugam. Upam, da bomo tu ostali za vedno. Zato je bil za naju največji izziv v že vnaprej določenem prostoru vzpostaviti logistiko doma tako, da bo delovala.

Medtem ko imam pri strankah običajno vedno jasno predstavo, se v lastnem domu spopadam z operativno slepoto.
Ali opremljate premišljeno ali se bolj zanašate na intuicijo?

Medtem ko imam pri strankah običajno vedno jasno predstavo, se v lastnem domu spopadam z operativno slepoto. Temelje celotne hiše smo oblikovali z arhitektom, ostalo pa se še vedno oblikuje sproti s spreminjajočimi se potrebami in okusi. Tudi zato včasih odprašujem kose pohištva, starejše od svojih babic in prababic.

Masivni les in pastelna posoda za prijetno jedilnico.

Notranjost odlikuje tudi prefinjena dekoracija.

Imate najljubši kos pohištva?

Ko gre za pohištvo in dodatke, je moj seznam neskončen. Že 20 let sem zaljubljena v stol Barcelona, ki ga je izdelal Mies van den Rohe. Hkrati pa bi v svoj arzenal porcelana rada dodala nekaj kosov Prve republike. Prav tako moram poiskati prostor za mizo Halabala, ki je v kleti videti žalostna.

Najrajše imamo nišo ob kaminu. Tja se včasih skrijem s kavo ali čajem, zavrtim staro ploščo ali pa preprosto sem.
Kje v hiši najraje preživljate čas in zakaj?

Imam občutek, da me boste najpogosteje videli v mojem nadzornem centru - v pralnici. Najraje pa imam posteljo v svoji spalnici in nišo ob kaminu. Tja se včasih skrijem s kavo ali čajem, zavrtim staro ploščo ali pa preprosto sem.

Otok razširi delovno površino in elegantno loči kuhinjo od jedilnice.

Otok razširi delovno površino in elegantno loči kuhinjo od jedilnice.

Če bi imeli neomejen proračun, kaj bi si kupili za svojo hišo?

Večja okna, da bi imeli več svetlobe. In veliko lepih knjig in plošč. Potem pa še nekaj sanjskih kosov z mojega seznama. Toda vsi ne bi bili primerni za ta dom, poleg tega pa - res ni potrebno imeti vsega.

Pogrinjki, odeje, blazine ali preproga lahko naredijo velik učinek tudi v notranjosti, ki morda ni popolna.
In obratno, če bi imeli za opremo dnevne sobe na voljo le 1000 evrov, v kaj bi investirali? Za kaj bi prihranili denar?

Investirala bi v dodatke, ki se barvno povezujejo z drugimi elementi v sobi. Pogrinjki, odeje, blazine ali preproga bodo odlično opravili svoje delo tudi v notranjosti, ki morda ni popolna. Zelo pomemben je tudi vonj v domu. Včasih lahko prihranite pri osnovnih kosih in kupite rabljene.

Deska za rezanje je izdelana iz recikliranega papirja in smole, zaradi česar je odporna na praske.

S prekritjem mrtvega kota z rolojem je nastal prostor za shranjevanje začimb.

Imate kakšne predloge za bolj pragmatično uporabo kuhinje?

Pomivalno korito, zalepljeno s trakom, ki olajša čiščenje. Imam pa tudi rešitev za kuhinje v obliki črke L, ki so pogosto problematične zaradi mrtvega kota. Prekrili smo ga z majhnim rolojem, s čimer smo ustvarili prostor za shranjevanje začimb in kuhinjskega robota.

Trenutni prostor smo morali kar najbolje izkoristiti. To nam je uspelo z omaricami od tal do stropa, z navpičnim shranjevanjem in organizatorji.
Kateri so vaši nasveti za vzdrževanje reda v kuhinji?

Važno se je osredotočiti na to, kako gospodinjstvo deluje in kaj je zanj pomembno. Mi smo na primer veliki ljubitelji globokega L, vendar smo vedeli, da želimo aparate skriti v omarah. Zato smo o tem razmišljali že med električno inštalacijo. Poleg tega smo se selili iz veliko večje kuhinje, zato smo morali kar najbolje izkoristiti trenutni prostor. To nam je uspelo z omaricami od tal do stropa, z navpičnim shranjevanjem in organizatorji.

Zahvaljujoč belim pultom in svetlemu lesu kuhinja deluje zračno.

Zahvaljujoč belim pultom in svetlemu lesu kuhinja deluje zračno.

Stojala za pokrove in posode pomagajo ohranjati red v predalih.

Stojala za pokrove in posode pomagajo ohranjati red v predalih.

Bonami nasveti o tem, kako organizirati shranjevanje v kuhinji

 • Kuhinjo razdelite na funkcionalna območja. Tako na primer postavite kozarce, skodelice in čajnik čim bližje vodi. Predmete za peko postavite čim bližje pečici. Premikanje po kuhinji bo lažje.
 • Izberite omarice, ki segajo vse do stropa. Pridobili boste dodaten prostor za shranjevanje in preprečili, da bi bil neuporabljen prostor vizualno v napoto.
 • Najvišje shranite stvari, ki jih najmanj uporabljate, npr. dekanterje, praznični servis ali zaloge nepokvarljive hrane.
 • Za spodnji del kuhinjskih omaric izberite enote s predali. Vanje lahko spravite veliko stvari, zaradi notranjih predalov pa lahko vse ohranite popolnoma organizirano.
 • Če želite, da si otroci lahko postrežejo sami, posodo shranite tam, kjer bo zlahka dostopna - na primer v predalih spodnjih omaric.
 • Desk za rezanje ne zlagajte na kup, temveč jih shranjujte v pokončni orientaciji. Prav tako poskusite ohraniti razmik med lesenimi deskami, da se bodo lahko posušile.
 • Uporabljajte kuhinjske organizatorje. Na težko dostopnih policah uporabite vrtljive pladnje ali večstopenjske škatle za shranjevanje. Tako boste lahko kar najbolje izkoristili globino omarice.
 • Izberite kompakten komplet kuhinjske posode. Ta se bolje zloži ne le na policah, temveč tudi v pomivalnem stroju.
 • Ne bojte se plastike. V nekaterih primerih je njena uporaba bolj higienična, kar še posebej velja za deske za rezanje. Prepričajte se, da so plastični pripomočki primerni za pomivanje v pomivalnem stroju ali mikrovalovni pečici in da imajo certifikat BPA free.
 • Nikoli ne polagajte lesenega pribora v pomivalni stroj. Poskrbite, da jih vedno temeljito posušite in površinsko obdelajte, na primer z oljčnim oljem.
 • Za pripravo mesa in zelenjave določite različne deske za rezanje. Najbolje je, da za pripravo mesa uporabite plastične.

V otroški sobi prevladujejo umirjene barve in enoten lesen dekor.

V otroški sobi prevladujejo umirjene barve in enoten lesen dekor.

Na policah je na voljo prostor za razstavljanje najljubših igrač.

Na policah je na voljo prostor za razstavljanje najljubših igrač.

Kaj uporabljate kot navdih pri opremljanju stanovanja?

Za navdih mi služijo številne blagovne znamke, arhitekti in umetniki, ki jih spremljam. Z družbenimi mediji in pritiskom na deljenje je dostop do navdiha zelo enostaven. Zato slike nenehno shranjujem in se sprašujem, ali bi lahko podobno rešitev uporabila tudi v svojem domu. Vendar se običajno domislim drugačne, ki jo je običajno še težje uresničiti. In zato vse traja tako dolgo (smeh). Nekaj pohištva oblikujem sama.

Pomembno je, da se doma dobro počutimo. K temu prispevajo tudi predmeti, s katerimi se obkrožamo.
Kaj vam pride na misel, ko rečete dom?

Družina in varnost. Dom je zame najpomembnejši kraj. Zadnjih nekaj let je vsem pokazalo, kako pomembno je, da se doma dobro počutimo. K temu prispevajo tudi predmeti, s katerimi se obkrožamo. Zato ni čudno, da so se številna gospodinjstva v zadnjih letih osredotočila na vse vrste notranjega oblikovanja. Način življenja se je spremenil in mi se na to odzivamo. To je dobro.

Tudi v otroški sobi ne manjka različnih vrst razsvetljave.

Postavitev mize pred okno zagotavlja veliko dnevne svetlobe.

Bonami nasveti, kako organizirati shranjevanje v otroški sobi

 • Otroško sobo že oblikujte tako, da bo imel vsak predmet svoj prostor za shranjevanje.
 • Vsake toliko časa z otroki opravite pregled sobe. Skupaj se pogovorite o tem, katerih igrač ne uporabljajo več in bi u njimi lahko razveselili otroke, ki jih morda nimajo toliko. Hkrati v njihovi sobi naredite prostor za nove igrače, ki jim jih lahko prinese Božiček.
 • Škatle za shranjevanje igrač uporabljajte pametno. Otroci se s shranjenimi igračami verjetno ne bodo igrali tako pogosto. Zato izberite kombinacijo škatel za shranjevanje ter odprtih otroških knjižnih regalov in polic. Razstavljene igrače občasno zamenjajte.
 • K urejenosti bo pripomoglo tudi razvrščanje igrač glede na barvo. Poleg tega, da jih boste lažje našli, boste s tem odpravili tudi "barvno eksplozijo" na policah.
 • Izkoristite otroške omare do stropa. Na najvišje police shranite kovčke ali sezonska oblačila. Druga oblačila in vsakodnevne potrebščine shranite tako, da jih boste imeli pri roki in da jih bodo lahko dosegli tudi otroci in tako razvijali svojoj samostojnost.
 • Za dodaten prostor za shranjevanje uporabite predale za pod posteljo ali viseče tekstilne organizatorje.

Zaobljene oblike in vzorci na ploščicah dodajo kopalnici pridih razkošja.

Ali obstaja kaj, kar vam je bistveno olajšalo delovanje v hiši?

Pralnico sem iz miniaturnega prostora pod stopnicami prestavila v otroško kopalnico, tako da lahko z razdeljevanjem perila opravim v enem nadstropju in mi ni treba teči gor in dol s košarami perila. To je nekakšno moje poveljniško središče, kjer lahko zložim in razporedim perilo po omarah. Tako se v spodnjem nadstropju ne kopičita prah in nered.

Pralnico sem iz miniaturnega prostora pod stopnicami prestavila v otroško kopalnico, tako da lahko z razdeljevanjem perila opravim v enem nadstropju.
Kaj menite o trendu skrivanja pralnega in sušilnega stroja v omare?

To je vsekakor zelo estetska rešitev, vendar nepraktična. Pralni stroj je treba po vsakem pranju popolnoma posušiti, da se prepreči nastanek plesni. Zato skrivanja ne priporočam.

Preprosto opremljeno kopalnico poživljajo dodatki v pastelnih barvah.

Preprosto opremljeno kopalnico poživljajo dodatki v pastelnih barvah.

V kopalnici so tudi naravni materiali - lanen kopalni plašč in krtača iz bambusa.

V kopalnici so tudi naravni materiali - lanen kopalni plašč in krtača iz bambusa.

Bonami nasveti, kako organizirati shranjevanje v kopalnici

 • Za urejen videz kopalnice poskusite čim več kozmetičnih izdelkov skriti v omarice, ki jih je mogoče zapreti.
 • V kopalnici hranite le tisto, kar uporabljate. V prostorih z manjšo vlažnostjo hranite zalogo brisač ali toaletnega papirja.
 • Čeprav je veliko okroglo ogledalo nad umivalnikom videti zelo elegantno in modno, razmislite, ali bi bila omarica z ogledalom primernejša. Nadomešča ogledalo in zagotavlja tudi dodaten prostor za shranjevanje, kamor lahko shranite stvari, kot so brisače.
 • Kopalniške omarice naj ne bodo pregloboke, da boste lahko videli izdelke v zadnji vrsti. V kopalnici je primerna tudi uporaba stopenjskih organizatorjev.
 • Ne pozabite na kopalniško omarico pod umivalnikom, ki vam prav tako nudi dodaten prostor za shranjevanje. Ne podcenjujte možnosti obešanja, ki daje bolj zračen občutek.
 • Če želite, da bodo vaši predali v popolnem redu, vam bodo v pomoč plastični organizatorji.
 • V policah in odprtih regalih razdelite prostor s košarami ali škatlami za shranjevanje.
 • V majhnih prostorih čim bolj izkoristite višino prostora. Kljuke ali viseče organizatorje na vratih lahko uporabite za odlaganje kopalnih plaščev ali brisač.
 • Če ne morete vrtati v steno, uporabite držala s priseski.

Za osupljivo silhueto so dovolj okvir za slike, lončki in zanimiva osvetlitev.

Minimalistična zasnova namizne svetilke združuje funkcionalnost z estetiko.

Kakšen nasvet bi dali tistim, ki se ukvarjajo z opremljanjem podobnega stanovanja?

Dajte si čas in ne poskusite vsega urediti takoj in zdaj. Tudi če je prostor videti nedokončan, naj bo njegova ureditev prednostna naloga. Včasih bo notranjost sama povedala, kaj potrebuje - kje je na primer treba dodati shrambo ali osvetliti temen kotiček.

Več Lucijinih nasvetov o tem, kako se lotiti opremljanja

 • Pustite prostoru, da zadiha, in ne bojte se sprememb.
 • Izberite pohištvo v enotnem lesnem dekorju, celota je potem videti harmonično.
 • Izberite dodatke v nevtralnih barvah, ki se bodo veliko pozneje obrabili.
 • Če je le mogoče, uporabite storitve oblikovalca ali arhitekta, ki bo oblikoval prostor po meri in pomagal, da bo notranjost okusna in praktična. S tem ne boste prihranili le težav, temveč tudi finančna sredstva.