-20% na kavče na zalogi s kodo UDOBNO20 | Prihranite že danes →
Pomlad doma in na prostem | Poiščite navdih →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Nasveti, kako organizirati knjižni regal

Kateřina Chourová
Kateřina Chourová
Bonami Blogger

Knjižni regal ne sme manjkati v nobenem domu. Ne le da veliko pove o lastniku in njegovem življenjskem slogu, temveč pogosto postane tudi umetniško delo. Poleg tega vas dobro organiziran knjižni regal kar kliče po brskanju ali pregledovanju del.

Predstavljamo vam, kako poskrbeti, da bo vaš knjižni regal videti, kot da je pri njegovi ureditvi sodeloval notranji oblikovalec.

Smiselnost

Za knjižno omaro izberite svoje najljubše predmete, ki vas osrečujejo - knjige, sveče, vaze in slike.

Vendar se izogibajte zbiralnikom prahu. Da bi si ustvarili predstavo o slogu in barvi elementov, jih najprej razporedite po tleh.

Povezanost

Določite shemo - na primer po barvi naslovnic. Ustvarite lahko enobarvne in mavrične razdelke. Če pa knjige razvrstite po temah, jih boste lažje našli.

Odločite se tudi, kako boste razporedili razdelke. Knjige o ustvarjalnosti bodo videti najbolje poleg knjig o umetnosti ali poeziji.

Kako postaviti knjige?

Najpogostejša postavitev je z vidnimi hrbti. To je praktično, saj vključuje ime in naslov avtorja. Vredno je uporabiti držala za knjige, saj niso le praktični, temveč prostoru dodajo tudi slog.

Druga možnost je vodoravna postavitev knjig. To ni idealno, če je knjig preveč, saj je tako težje izvleči spodnji del.

Knjige različnih velikosti so dobro videti tudi, če so postavljene ena za drugo. Manjše spredaj, seveda.

Lepše knjižne platnice lahko postavite na vidno mesto kot umetniško delo. Če imate na notranjih straneh najljubšo ilustracijo, postavite knjigo na polico z odprto ilustracijo.

Bonami nasvet: Če so hrbtišča knjig moteče pisana, jih obrnite.

Okrasite elegantno in okusno

Preostal prostor zapolnite z dodatki.

Ustvarjalna držala: Za držala lahko uporabite kipce, sklede, vaze ali sveče. Knjigam dodajo stabilnost in nanje opozarjajo.

Izraziti detajli: Poudarite zanimiv artefakt, kot je slika, roža ali vaza. Če želite, da bo tihožitje še bolj privlačno, ob straneh dodajte nekaj majhnih okraskov.

Različne teksture: Kompozicija bo bolj privlačna, če boste dodali naravne elemente, kot so kamen, les ali steklo. S kovinskimi dodatki v črni, zlati ali bakreni barvi dodate pridih razkošja.

Svetloba: Točkovna razsvetljava ustvari impresivno vzdušje in poudari del knjižne omare.

Ravnovesje

Na eni polici ne uporabljajte le različnih višin, temveč tudi različne velikosti. Če imate na eni strani regala visoke elemente, na preostalem delu police uporabite nižje elemente. Nekaj prostora pustite nezapolnjenega, saj bo celota videti bolj zračna.

Bonami nasvet:

Če želite doseči vtis zračnosti, ohranite dovolj prostora med knjigami - to bo koristno tudi za ustvarjanje zanimive kompozicije.

Če ustvarjate tihožitje iz več kosov, ga postavite na eleganten pladenj. Ne le, da boste poenotili celoto, ampak jo boste tudi lažje urejali.

Pravilo treh

Uporabite pravilo treh, saj boste tako ustvarili občutek perspektive. Odlično deluje, če postavite višji predmet med dva nižja. Veliko svečo lahko postavite tudi na desno, najmanjšo na sredino, za njo pa postavite nekoliko višjo svečo.

Bonami nasvet:

Če morate na police shraniti predmete, ki jih ne želite razstaviti, jih skrijte v niz več škatel.