5 € za vasRegistracijaPrijava5 € za vasKošarica
Domov Domov Navdih

Škofov kruh: recept in nasveti za pripravo

Če želite svoje bližnje pogostiti s sladico, ki je videti slastno in ne zahteva veliko časa za pripravo, potem se odločite za škofov kruh.

Poleg tega lahko pri njem uporabite rozine, datlje, oreščke ali kandirano sadje, ki so vam ostali od peke božičnih piškotov.

V nadaljevanju poiščie recept avtorice bloga In the kitchen with Zuz in nekaj naših nasvetov za popolno sladico.

Sestavine za testo:

  • 6 rumenjakov
  • 1 jajce
  • 150 g gladke moke + nekaj za posipanje pekača
  • 150 g kristalnega sladkorja
  • 5 g pecilnega praška
  • 100 g kandiranega sadja (mi smo uporabili papajo)
  • 20 g brusnic
  • 50 g masla + nekaj za namastitev pekača
  • brusnice in kandirano sadje za okras, lahko uporabite tudi narezane mandlje
  • naribana lupinica ½ limone

Sestavine za glazuro:

  • 150 g smetane za stepanje (33% m.m.)
  • 150 g temne čokolade

Priprava testa in pečenje

Pekač za kolače namažite z maslom in posujte z moko.

V skledo dodajte rumenjake, jajce, naribano lupinico in sladkor. Segrejte jo nad vodno kopeljo in mešajte, dokler zmes ne doseže 55 °C.

Z mešalnikom ali v kuhinjskem robotu zmes stepajte, dokler ni gosta in penasta. Med mešanjem počasi dodajajte moko in pecilni prašek. Ko zmes postane enotna in gladka, dodajte kandirano sadje, brusnice in čisto na koncu stopljeno in ohlajeno maslo.

Testo vlijte v pripravljen pekač in ga enakomerno razporedite. Pecite približno 40 minut pri temperaturi 170 °C.

Preden kolač vzamete iz pečice, z lesenim nabodalom preverite, ali je pečen. Ko ga odstranite iz testa, mora biti nabodalo suho.

Dekoracija škofovega kruha

Ko je kruhek pečen, pustite, da se nekaj minut ohlaja v pekaču, nato ga obrnite na kovinsko rešetko in pustite, da se popolnoma ohladi.

V loncu segrejte smetano na 60 °C, dodajte jo v skledo s sesekljano čokolado in mešajte, da nastane gladka glazura.

Pod kruhek postavite pekač in po možnosti še rešetko, da ga dvignete, nato pa ga začnite prelivati. Vrh sadnega kolača okrasite z ostanki brusnic in kandiranega sadja.

Bonami nasveti za pripravo škofovega kruha

  • Da kruhek v pečici ne bi razpadel, poskrbite, da bo jajce stepeno v gosto peno.
  • Ko se čokolada topi, ji dodajte malo maščobe. Lahko jo stepete z malo smetane ali celo s koščkom masla.
  • Če je dno sadnega kolača po peki bolj napihnjeno, lahko po ohladitvi odrežete spodnji del, da bo kruh na krožniku stal naravnost.
  • Škofov kruhek lahko spečete tudi v modelčkih za mafine. Po peki nato mafine okrasite s čokolado ali marcipanom.
  • Poleg kandiranega sadja lahko pecivo okrasite tudi z orehi ali liofiliziranimi malinami.

Fotografije: In kitchen with Zuz

Podobni navdihi