15% popusta s kodo FEBRUAR15 | Prihranite že danes →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Valentinovo

Bliža se valentinovo in zagotovo se sprašujete, s čim presenetiti svojo ljubljeno osebo. Si želite izpovedati ljubezen z izvirnim darilom, intimno večerjo ob svečah ali cvetjem in masažo? Naj vam pomagamo ustvariti romantično vzdušje. Z nekaj triki in čarovnijami bomo poskrbeli, da se na ta dan ljubezni med vama zaiskri.

Kdaj je valentinovo?

Valentinovo praznujemo vsako leto 14. februarja. Praznik je znak kot dan vseh zaljubljencev ali dan ljubezni. Izvira predvsem iz anglosaških držav, praznujejo pa ga po vsem svetu, čeprav so njegove korenine izključno evropske.

Od kod izvira valentinovo?

Za trenutek se preselimo v stari Rim, kjer so 14. februarja usmrtili pogumnega škofa Valentina, ker je kljub cesarjevi strogi prepovedi poročal zaljubljene pare. V istem času so praznovali tudi luperkalije, praznik očiščenja in plodnosti, ko so moški iz urne ljubezni izžrebali imena deklet, ki naj bi postale njihove partnerke.

Ta dva dogodka sta se sčasoma verjetno združila v enega, dokler nista postala današnji praznik, poln zaljubljenih valentinov, romantičnih večerij, vrtnic in čokolade. Predvsem pa je to še vedno praznik ljubezni in od vas je odvisno, kako in s kom ga boste preživeli ♥.

Kako praznujemo valentinovo pri nas in kako drugje po svetu?

Valentinovo praznuje vsak po svoje. Nekateri se za valentinovo odpravijo na večerjo v priljubljene restavracije s posebnim menijem, drugi pripravijo večerjo ob svečah doma, tretji se odločijo za romantična doživetja v obliki wellnessa, skupne masaže ali poleta z balonom.

Toda vsem je skupno obdarovanje iz ljubezni. Najpogosteje podarimo cvetje, čokolado, nakit ali spodnje perilo. Če želite letos svojemu izbrancu ali izbranki podariti nekaj bolj domiselnega, si oglejte našo stran z darili za valentinovo, kjer boste našli veliko idej, ki bodo zagotovo navdušile:
Valentinovo pa se v različnih državah praznuje drugače. Spoznajte pet najbolj zanimivih običajev iz celega sveta:
Japonska
Na Japonskem je valentinovo prvotno namenjeno razvajanju moških. Ženske svoje partnerje in prijatelje obdarujejo, da bi izrazile svojo naklonjenost.

Vendar ne skrbite, tudi one pridejo na svoj račun en mesec kasneje, na tako imenovani beli dan. 14. marca naj bi prejemniki valentinovih daril pripravili darila za tiste, ki so jih obdarovali. Obstaja celo nenapisano pravilo, da mora biti vrednost darila dva- do trikrat večja od vrednosti darila, ki ga je moški prejel od svoje žene.
Južna Koreja
Južni Korejci po zgledu japonskih sosedov praznujejo tako valentinovo kot beli dan. To pa še ni vse. Imajo še en praznik, ki ga imenujejo črni dan in ga praznujejo 14. aprila. Ta praznik je namenjen samskim, ki se srečajo na kosilu v restavracijah in si privoščijo tradicionalni južnokorejski obrok. Nekateri menijo, da je ta praznik praznovanje samskega življenja, medtem ko je za druge tolažba, ker se niso mogli udeležiti prejšnjih praznikov.
Danska in Norveška
Na Norveškem in Danskem valentinovega še ne praznujejo dolgo. Tukaj moški 14. februarja ženskam pošiljajo "gaekkebrev" - smešne valentinove kartice v verzih. Te kartice so anonimne, vendar vsebujejo namig v obliki števila črk pošiljateljevega imena. Ženske morajo nato do velike noči ugibati, kdo je poslal voščilnico. Če ženska ugane ime pošiljatelja, dobi velikonočno jajce. Če uganke ne reši, mora jajce dati pošiljatelju, ki trdi, da je avtor kartice.
Filipini
Filipinci so iz valentinovega naredili posebno tradicijo z množičnimi porokami. Na stotine parov si 14. februarja sredi nakupovalnih središč ali na drugih javnih mestih skupaj reče “da”.
Italija
Valentinovo se je v Italiji prvotno praznovalo kot dan prihoda pomladi. Na ta dan so se zaljubljenci zbirali v parkih in vrtovih ter uživali v glasbi, sprehodih in branju ljubezenskih pesmi. Po tradiciji naj bi mlada neporočena dekleta na ta dan vstajala ob zori. Prvi moški, ki so ga zagledala na valentinovo, naj bi v enem letu postal njen mož (oz. naj bi bil vsaj zelo podoben njenemu bodočemu ženinu).