Mid Season Sale | Prihranite do 50% →
Pomlad doma in na prostem | Poiščite navdih →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Božični medenjaki: recept in nasveti za okraševanje

Dišeči in lepo okrašeni medenjaki so pika na i vsake božične mize. Da se boste z njimi lahko sladkali tudi vi, smo za vas pripravili recept in številne nasvete, kako piškote najlepše okrasiti z najmanj truda.

Pa začnimo! Po receptu avtorice bloga In kitchen with Zuz specimo nekaj slastnih medenjakov.

Sestavine za testo:

  • 520 g presejane pšenične moke
  • 225 g presejanega sladkorja v prahu
  • 105 g masla
  • 3 cela jajca
  • 2/3 žličke sode bikarbone
  • 1,5 žlice začimb za medenjake
  • 6 žlic medu
  • 3 žlice nesladkanega kakava v prahu

Sestavine za glazuro:

  • 200 g finega sladkorja v prahu (vsaj dvakrat presejanega)
  • 1 jajčni beljak
  • 1 žlica limoninega soka
  • neobvezno jedilno barvilo

Priprava testa

Pred začetkom priprave vzemite maslo vsaj 20 minut prej iz hladilnika, da se zmehča na sobno temperaturo.

V skledi zmešajte suhe sestavine, tj. presejano moko, sladkor, sodo bikarbono, začimbe za medenjake in kakav.

Potem dodajte jajca, zmehčano maslo in med.

Zmešajte vse sestavine in jih zgnetite v kompaktno testo. Prepričajte se, da so sestavine temeljito vmešane. Če uporabljate kuhinjskega robota, uporabite metlico za gnetenje testa in ga pustite delovati vsaj 5 minut, da nastane enotno testo.

Pripravljeno testo zavijte v folijo za živila in ga čez noč pustite počivati v hladilniku. Če se vam mudi, pustite testo v hladilniku počivati vsaj 4 ure.

Peka medenjakov

Pečico segrejte na 170 °C.

Ohlajeno testo razdelite na posamezne kose. Vsakega posebaj razvaljajte z valjarjem do debeline približno 0,5 cm. Z najljubšimi modelčki za piškote izrežite posamezne oblike in jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko.

Pecite 8 do 10 minut pri 170 °C.

Piškote takoj, ko jih vzamete iz pečice, premažite z razžvrkljanim rumenjakom, tako bodo dobili lep sijaj. Ohladite jih na kovinski rešetki. Šele nato jih lahko začnete okraševati.

Okraševanje medenjakov

Pripravite glazuro.

Sladkor najprej temeljito presejte, da v glazuri ne bodo nastale grudice, ki bi zamašile vrečko za okraševanje.

S kuhinjsko lopatko v skledi stepite sladkor, limonin sok in jajčni beljak, da dobite gladko konsistenco. Sestavine vedno mešajte ročno, saj bi mešalnik vanje pognal zrak in glazura bi se drobila.

Poleg tega beljakova glazura ne sme priti v stik s kovinskim predmetom, da ohrani barvo in konsistenco. Če jo nanesemo na krožnik, se ne sme stopiti, in ko lopatko potegnemo iz mase, se morajo za njo poznati vrhovi.

Vrečko za okraševanje napolnite z glazuro in okrasite po želji.

Bonami nasvet:

Skledo z neuporabljeno glazuro vedno pokrijte z vlažno krpo, da se glazura ne strdi.

Glazura se rada zgosti, zato jo odmerjajte v majhnih serijah. Napolnite lahko tudi več vrečk za okraševanje. Medtem ko jih ne uporabljate, neuporabljene vrečke shranite v hladilniku.

Glazuro vedno porabite še isti dan.

Bonami nasveti za okraševanje medenjakov

  • Gladke linije lahko ustvarite tako, da se z roko ne dotikate površine in poskušate polagati glazuro kot vrvico.
  • Druga klasična tehnika okraševanje je pokrivanje medenjakov. Glazuro rahlo razredčite z vodo, s približno pol čajne žličke naenkrat. Z zmesjo napolnite vrečko in jo z zobotrebcem ali čopičem razporedite po celem medenjaku, da nastane gladka prevleka.
  • Če medenjakov ne želite okrasiti s prelivom, poskusite z reliefnimi valjčki in na testu, preden izrežete oblike, ustvarite zanimiv vzorec. Druga možnost so žigi za medenjake.
  • Poskusite lahko tudi z razpokanim videzom z uporabo tehnike praskanja. Slivovo žganje in jedilno belo barvilo v prahu zmešate v gosto pasto. Z zmesjo premažite še nepečene izrezane oblike in jih pustite, da se posušijo. Ko razpokajo, jih lahko postavite v pečico.

Bonami nasveti za mehke medenjake

  • Medenjake vedno pecite le do svetlo rjave barve.
  • Medenjake položite v papirnato škatlo, obloženo s prtički, in jih shranite v hladnem, suhem prostoru. Zaradi prevelike količine vlage bi lahko piškoti splesneli.
  • Če v papirnato škatlo z medenjaki položite razpolovljeno jabolko, se bodo ti zmehčali. Jabolko položite tako, da se ne dotika piškotov.
  • Namesto jabolka lahko poskusite tudi s koščkom kruha.

Fotografije: In kitchen with Zuz