5 € za vasRegistracijaPrijava5 € za vasKošarica
Domov Domov Navdih

Enostavni recepti za noč čarovnic

Oktober je že v znamenju priprav na noč čarovnic, s tem pa pridejo tudi priprave na strašljiva praznovanja in prigrizke.

Ne glede na to, ali ste praznik čarovnic vzeli za svojega ali ga ne praznujete, vam lahko spodnji preprosti recepti polepšajo jesen. Pripravili smo bučne mafine, čarovniške prste in žemljice v obliki buč.

Okusne bučne žemljice

Okusne bučne žemljice

Bučni mafini

Sestavine:

  • 150 gramov bučnega pireja (preostanek lahko uporabite za bučne palačinke),
  • 1 skodelica (250 ml) gladke moke,
  • 2 čajni žlički pecilnega praška,
  • 2 žlici medu,
  • 2 jajci,
  • 1/3 skodelice sončničnega olja,
  • 1/2 skodelice trsnega sladkorja,
  • 1 vanilijev sladkor,
  • 1 čajna žlička cimeta,
  • 1/2 čajne žličke sladkih začimbe za peko (po želji).
  • Postopek:

    1. Za recept boste potrebovali bučni pire. Za njegovo pripravo potrebujete eno hokaido bučo, kuhano ali pečeno v pečici na pekaču. Lahko jo olupite ali ne. Pecite jo pri 180 stopinjah največ eno uro, nato pa pustite, da se ohladi. Prerežite jo na pol, izdolbite notranjost, jo narežite na kocke in zmešajte z malo vode.
    2. Jajca stepite skupaj s trsnim sladkorjem, vanilijevim sladkorjem in medom. Dodajte olje, bučni pire in začimbe.
    3. Mešanico dobro stepite, nato pa dodajte moko in pecilni prašek.
    4. Testo vlijte v pekač. Mi smo uporabili poseben model za noč čarovnic. Postavite v pečico in pecite približno 25 minut pri 180 stopinjah.
    5. Mafine lahko postrežete tudi za zajtrk ali malico. Odrasli pa si jih lahko privoščijo ob skodelici kave.

    Čarovniški prsti

    Sestavine:

  • 45 gramov masla,
  • 1/2 skodelice srednje grobe moke,
  • 2 čajni žlički rjavega sladkorja,
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta,
  • 2 žlici mleka,
  • 1 čajna žlička kakava v prahu,
  • razpolovljeni olupljeni mandlji.
  • Postopek:

    1. Zmešajte moko, sladkor, vanilijev ekstrakt in kakav ter jih z rokami nežno združite z maslom. Po potrebi dodajte mleko.
    2. Zgnetite v gladko in nelepljivo testo.
    3. Zavijte ga v folijo za živila in pustite v hladilniku vsaj eno uro.
    4. Testo oblikujte v majhne svaljke, dolge pribl. 5 cm (iz te količine bo nastalo približno 12 do 15 svaljkov). Na dveh mestih jih rahlo sploščite, nato pa na izboklinah z nožem ustvarite zareze, da ustvarite majhne pregibe, podobne prstom.
    5. Na en konec svaljkov prilepite polovice mandljev.
    6. Pecite približno 15 minut v predhodno ogreti pečici pri 170°C.
    7. Če želite nohtom dodati še bolj strašljiv videz, po peki mandelj ločite od prstov in ga premažite z ribezovo (ali drugo živo rdečo) marmelado.
    Čarovniški prsti

    Čarovniški prsti

    Bučne žemljice

    Sestavine:
  • 200 ml mleka,
  • 20 gramov svežega kvasa,
  • 80 gramov sladkorja v prahu,
  • 500 gramov navadne moke,
  • 1 jajce,
  • 100 gramov masla,
  • 3 do 4 žlice bučnega pireja,
  • ščepec soli.

    Polnilo:
    Skuta, mak, oreščki, marmelada ali celo nutella. Odvisno od vašega okusa.

    Potrebovali boste še: vrvico za živila in cimetovo palčko za bučne peclje.
  • Postopek:

    1. Pripravite bučni pire. Naredite ga lahko tako, da olupljeno in razrezano bučo kuhate na zmernem ognju. Nato jo odcedite in zmečkate v gladek pire.
    2. Naredite kvasec tako, da v mlačno mleko nadrobite kvas. Dodajte žlico sladkorja in žlico moke. Premešajte in počakajte približno 20 minut, da se prostornina kvasa podvoji.
    3. Nato v skledi zgnetite testo. Zmešajte vse sestavine, vključno s kvasom in bučnim pirejem. Nastati mora gladko, nelepljivo testo.
    4. Testo pustite vzhajati približno eno uro na toplem mestu.
    5. Nato testo razdelite na približno 16 kosov in jih rahlo razvaljajte v kepice. Na sredino položite nadev.
    6. Nato žemljice zaprite in oblikujte hlebčke. Z vrvico zavežite hlebčke kot majhna darilca, da bodo videti kot majhne buče. Testa ne zategujte preveč, saj bo še naprej vzhajalo.
    7. Hlebčke pustite vzhajati 10 minut, nato pa jih približno 20-30 minut pecite v pečici. To je spet odvisno od velikosti žemljic in vaše pečice.
    8. Odstranite vrvice in zaključite tako, da s koščkom cimetove palčke oblikujete peclje.
    Žemljice-bučke pred peko

    Žemljice-bučke pred peko

    Po peki bučke okrasite s cimetovo palčko

    Po peki bučke okrasite s cimetovo palčko