Do -20% na vse za vrt | Prihranite že danes →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Recept: Marmorni kolač donavski valovi

Martina Hendler
Martina Hendler
Bonami Blogger

Sladica, ki je v obliki kock pogosto na nedeljski mizi, se je zaljubila v tipičnega predstavnika med kolači – simbol peke veselega decembra. Recept, ki kar kliče, da spoznamo to strastno razmerje čokoladnih not, vaniljeve kreme in vloženih višenj, je pripravila Mateja Delakorda, avtorica nove kuharske knjige Nedeljske sladice, ki svoje recepte objavlja tudi na kulinaričnem blogu Odprta kuhinja.

Potrebovali boste:

Kremni nadev:

  • 200 g maskarponeja
  • 35 g sladkorja v prahu
  • 10 g sladkorja z burbonsko vaniljo
  • zvrhana žlička koruznega škroba (ali praška za vaniljev puding)
  • 1 jajce
  • sok in lupinica ½ limone

Biskvit:

  • 4 jajca
  • 200 g sladkorja
  • 10 g sladkorja z burbonsko vaniljo
  • 70 g olja
  • 150 g kisle smetane
  • 225 g bele pirine moke
  • 7 g pecilnega praška
  • zvrhana žlica temnega kakava

Dodatno:

  • 200 g vloženih višenj
  • 200 g čokolade (po želji)

Postopek priprave:

  1. Pečico segrejemo na 190 °C, model za šarkelj namastimo. Moko in pecilni prašek presejemo.

  2. Najprej naredimo kremni nadev: z metlico ali vilicami kar na roke zmešamo vse sestavine.

  3. Nato se lotimo biskvita: jajca, sladkor in vaniljev sladkor penasto stepemo z električnim mešalnikom, da se količina potroji.

  4. Mešalnik prestavimo na srednjo hitrost in postopoma dodajamo kislo smetano in olje.

  5. Moko primešamo jajčni zmesi. Lahko ročno ali z mešalnikom na majhni hitrosti. Na koncu premešamo še s silikonsko lopatico, da res zajamemo vse, kar se je nabralo na dnu in steni posode.

  1. Polovico zmesi damo v drugo posodo. Eni polovici dodamo kakav in ga ročno umešamo.

  2. Testo prelijemo v model: najprej polovico kakavovega, nato polovico svetlega, po sredini z žlico naložimo še ves kremni nadev, ki se bo malo potopil, saj je gostejši od testa. Posujemo s polovico višenj (lahko jih kar s prsti malo potunkamo) in prekrijemo s preostankom kakavovega biskvita. Spet posujemo z višnjami ter zaključimo s svetlim biskvitom.

  3. Pekač potolčemo ob mizo, da se testo razporedi, in postavimo v pečico za približno 50 do 55 minut.

  4. Ko je kolač pečen, ga odstranimo iz pečice in počakamo 10 minut, nato ga zvrnemo na mrežico, kjer naj se ohladi.

Ideja za postrežbo: Po želji lahko kolač pred postrežbo prelijemo s stopljeno čokolado in posujemo s kandiranimi višnjami ali drugim kandiranim sadjem.