Črni petek | Do 60 % popusta na 40.000+ izdelkov →
Črni petek | -10 % s kodo BF10 →
10 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Hitro in izjemno preprosto jabolčno pecivo s cimetom in orehi

Najslajši spomin na otroštvo je vonj po pečenih jabolkih s cimetom. Strinjamo se, da je kombinacija jabolk, cimeta in orehov omamna, vendar ni nujno, da se za enako vzdušje lotimo peke jabolčnega štrudlja. To jesensko pecivo je narejeno hitreje in enostavneje, zato ga boste zagotovo vzljubili.

Kaj boste potrebovali za peko peciva?

  • 70 g masla sobne temperature
  • 70 g fino mletega trsnega sladkorja
  • 1 jajce sobne temperature
  • 250 g jabolk (olupljenih, razkoščičenih in razpolovljenih)
  • 130 g gladke moke - lahko tudi pšenične
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 60 ml polnomastnega mleka
  • nekaj kapljic ekstrakta vanilije
  • 50 g sesekljanih orehov
  • 2 žlici trsnega sladkorja (za posip)

Za serviranje:

  • 100 g kisle smetane
  • 1/4 čajne žličke cimeta
  • 1 žlica trsnega sladkorja
Ne pozabite na nekaj dodatnega masla in moke za namastitev in oblogo modela za peko. če ne želite uporabiti papirja za peko.

Postopek priprave

  1. Pečico segrejte na 180 stopinj. Pripravite približno 15 do 20 cm velik model za peko. Dno in stranice obložite s papirjem za peko.
  2. V skledi zmešajte maslo in sladkor ter ju vsaj tri minute stepajte, da zmes postane svetla. Nam je pomagalo, da smo trsni sladkor pred mešanjem fino zmleli, saj se tako bolje stepe z maslom. Nato dodajte jajce in stepajte, dokler se jajce popolnoma ne vmeša.
  3. Jabolka prerežite na pol. Polovico jabolk dajte na stran (narežite jih na tanke rezine), preostala jabolka pa grobo naribajte.
  4. Moko, pecilni prašek, cimet in sol presejte v drugo skledo. Vse skupaj dobro premešajte.
  5. Nato stepenemu maslu, sladkorju in jajcu izmenično in postopoma dodajajte suhe sestavine in mleko. Na koncu z lopatko v zmes vmešajte vanilijo in naribana jabolka.
  6. Testo vlijte v model za peko. Na vrh položite rezine polovic jabolk, sesekljane orehe, pokapajte z javorjevim sirupom in posujte s trsnim sladkorjem.
  7. Pecite 30 do 40 minut, da se lepo zlato zapeče. Z lesenim nabodalom se prepričajte, če je pecivo dobro pečeno.
  8. Pecivo postrezite z žličko kisle smetane in potresite z malo sladkorja, pomešanega s cimetom.
Zaradi hrustljavo zapečenega jabolčnega peciva bo vaša kuhinja dišala po cimetu.

Zaradi hrustljavo zapečenega jabolčnega peciva bo vaša kuhinja dišala po cimetu.

Pogosto zastavljena vprašanja

Kakšno sadje lahko uporabim namesto jabolk?

Poskusite hruške, slive ali drugo koščičasto sadje. Odlična kombinacija so na primer slive in mak.

Kakšna je optimalna temperatura za peko sladkega peciva?

Optimalna temperatura za peko sladkega peciva je običajno med 160 °C in 180 °C. Peka pri tej temperaturi bo zagotovila, da bo testo za pecivo mehko in da bo tudi nadev popolnoma pečen, ne da bi se pecivo slučajno zažgalo. Pri bolj zapletenih receptih ali večjih pecivih se lahko temperatura peke nekoliko razlikuje, zato je pomembno, da upoštevate navodila v posameznih receptih.

Kako vem, če je pecivo pečeno?

Pecivo je pečeno, ko dobi zlato rjavo skorjico in nadev nežno brbota. Za čvrstejše nadeve lahko uporabite test z lesenim nabodalom - testo prebodete in če je nabodalo pri izvleku suho, je pecivo pečeno. Ko se nadev ohladi, mora obdržati svojo obliko.