Premium znamke do 60% ceneje | Prihranite že danes →
Pomlad doma in na prostem | Poiščite navdih →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Zimski koktajl za veseli december

Ko se iz omare vzame tiste najlepše kozarce z zlatim robom, je prišel čas najbolj prazničnih trenutkov v letu.

Kulinarična blogerka Mateja Delakorda je za veseli december pripravila omamen in dišeč koktajl, ki v sebi skriva brusnice, ingver, viski in skrivno sestavino. Ta poskrbi za mamljivo penico, zaradi katere napitek še bolj okusimo.

Potrebovali boste:

Ingverjev sirup (za 4 kozarce)
  • pol skodelice sladkorja
  • pol skodelice vode
  • žlička ingverja v prahu
Koktajl (za en kozarec)
  • 60 ml viskija (ali brezalkoholne žganice)
  • 30 ml ingverjevega sirupa
  • 30 do 60 ml 100 % brusničnega soka
  • 15 ml vode kuhane čičerke (aquafaba)
  • led

Lotimo se mešanja:

  1. Najprej pripravimo sirup. Vse sestavine damo v posodo in pomešamo. Kuhamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Ohladimo.
  2. Vzamemo šejker in vanj vlijemo vse sestavine za koktajl. Šejker zapremo in dobro potresemo (3 sekunde).
  3. Šejker odpremo in ga do polovice napolnimo z ledom. Zdaj se pravo »šejkanje« začne, traja naj toliko časa, da boste v dlaneh začutili mraz. Okoli 10 sekund.
  4. Šejker odpremo in koktajl čez cedilce natočimo v kozarec. Ponudimo lahko s stekleno slamico.

Namig: Količine merimo z merilno skodelico za koktajle, ki ima na eni strani manjšo, na drugi pa večjo enoto.

Skrivna sestavina

Najverjetneje ste se začudili, ko ste prebrali, da se med sestavinami skriva voda čičerke. Gre za nadomestek jajčnega beljaka, sicer pogoste sestavine koktajlov, ki tvori penico. Ta ima vizualni učinek, hkrati pa je prenašalka okusov, zato je napitek še bolj izrazit. Naj vas ne skrbi, čičerke kot take ne boste okušali, aquafabo pa sem izbrala, da bo recept primeren tudi za vegane in hkrati všečen še tistim, ki ne bi nikoli popili surovega beljaka.