Zakaj je galeta odlična jed? Ker je sezonska! Malo prilagodimo nadev, se odločimo, ali želimo slano ali sladko različico, in zelo hitro imamo super glavno jed ali sladico.
V nadaljevanju boste našli recept za testo, ki ga zamesite hitro in preprosto, po peki pa je idealno hrustljavo. Izbirate lahko med 4 različnimi različicami, dvema slanima in dvema sladkima, vse štiri pa so "za prste obliznit"!
Moko, sol in maslo zmešajte, da dobite drobljivo zmes. Mešate lahko z rokami ali v kuhinjskem robotu. Dodajte vodo in jogurt ter pregnetite testo. Prenesite ga na čisto površino in ga razdelite na 4 enake dele. Vsak del sploščite (glej zgornjo sliko), ga zavijte v prozorno folijo in pustite počivati pol ure v hladilniku.
Sladki hruškin nadev:
Sladek češnjev nadev:
Slan paradižnikov nadev:
Slan gobov nadev:
Pripravite si še razžvrkljano jajce, s kateim boste pred peko premazali robote galet.
Medtem ko testo počiva, pripravite nadeve.
Hruške narežemo na tanke rezine. Češnje odcedimo iz kompota in jih v skledi zmešamo s sladkorjem, škrobom, limoninim sokom in lupinico. Paradižnike prerežite na pol, gobe pa narežite na tanke rezine.
Testo na papirju za peko razvaljamo v krog, katerega debelina naj ne bo več kot pol centimetra. Ne skrbite, če krog ni popolnoma pravilen, saj naj bi imela galeta rustikalen videz. Na testo namažite marmelado/maskarpone/feto/bazilikin pesto, odvisno od tega, katero galeto izdelujete, pri čemer 2-3 centimetre od roba pustite brez namaza. Na marmelado položite narezane hruške in jih potresite s sesekljanimi orehi. Po mascarponeju razporedite češnje. Na nadrobljeno feto razporedite narezane češnjeve paradižnike, na baziliko pa položite narezane gobe.
Konce testa prepognite navznoter, tj. rahlo čez nadev, da dobijo značilen polzaprt videz. Rob testa premažite z razžvrkljanim jajcem in potresite z želenim posipom - mandljevimi lističi, soljo, svežimi zelišči in sezamom.
Prenesite v pekač in pecite približno 40 minut, tj. dokler testo ne dobi lepo zlate barve. Odstranite iz pečice in galeto pustite 5 minut počivati, nato jo narežite in postrezite.
Pa dober tek!