Predbožični popusti: Vsaj -20% na 10.000+ izdelkov | Prihranite →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Kako se lotiti prenove jedilnice

Prenova jedilnice je kar precejšen projekt, saj mora biti dobro razporejena, vsebovati udobne elemente, biti funkcionalna, povezovati ljudi in služiti svojemu namenu. Ravno zato je bistveno, da je prenova takšnih prostorov predvsem premišljena.

O nedavni prenovi njene jedilnice smo se pogovarjali z notranjo oblikovalko Urško Oman, na Instagramu znano tudi kot @caricasveta.si. Za vse, ki se boste prenove lotili v prihodnosti, pa je v nadaljevanju dodala še nekaj neprecenljivih nasvetov.

Pomembni koraki pred začetkom prenove

Urška svetuje, da se pred začetkom prenove vprašate naslednje:

  • kaj vam je v prostoru najpomembneje,
  • koliko oseb bo najpogosteje sedelo za mizo,
  • kakšen je sam prostor - nudi možnosti za večje kose in udobne prehode ali pa imate stisko s prostorom in je potrebno iskati rešitve?
Spodbuja tudi, da pobrskate med navdihujočimi prostori v revijah, knjigah, Pinterestu - naredite si kolaž slik, ki so vam všeč. To vam bo pomagalo oblikovati stil interierja. Na podlagi tega lahko izberete tudi željene materiale, kar bo olajšalo iskanje popolnih elementov. Smiselno je tudi, da si pripravite budget, ki ga imate na razpolago in znotraj tega poiščete najljubše kose.

Če nimate idej ali ne vidite rešitev, Urška priporoča tudi pomoč notranjega oblikovalca, ki vam bo v vašem željenem stilu pomagal do popolnih kosov za vaše potrebe.

Kako si izbrala mizo? Zakaj in kdaj izbrati okroglo mizo, kakšne so prednosti?

Urška: Okroglo mizo sem izbrala predvsem na podlagi prostora, ki sem ga imela na razpolago. Prej sem imela očitno preveliko mizo za dan prostor in vse je delovalo precej utesnjeno. Po nekaj meritvah in raziskovanju prednosti okroglih miz, sem se odločila za jedilno mizo Teulat Cep v črni barvi. Velika prednost je zagotovo ta, da pogovori okrog mize lažje tečejo, pretok je boljši, odlična je za pogostitve, idealna je za prostore kvadratnih oblik, saj zasede enako prostora v vse smeri. Ko se stoli pospravijo pod mizo, pa imamo res veliko več prostora kot prej - otroka se zdaj z veseljem lovita okoli nove mize. :)

Kaj v jedilnici ne sme manjkati?

Urška: Mislim, da so nujni elementi tisti, ki v nas vzbudijo prave občutke. Zato se mi zdi, da ni univerzalnega odgovora na to vprašanje. Pri meni je nujna dovolj velika preproga pod mizo, ki jedilnico nekako uokvirja in doda dinamiko. Kvalitetna miza, ki bo preživela vse domače obroke, igranje družabnih iger, delanje domačih nalog, ustvarjanje in življenjske debate :), udobni stoli in viseča svetilka nad mizo. Skoraj vedno na mizo položim tudi kakšno posebno vazo s svežim ali suhim cvetjem, obožujem pa tudi zanimive pogrinjke in servis v naravnem izgledu.

Na kaj je potrebno biti pozoren pri izbiri temnega pohištva?

Urška: Pri izbiri temnega pohištva gre predvsem za ravnotežje med barvami, svetlobo in materiali. Svetujem, da izberete temno pohištvo, če imate dovolj naravne svetlobe v prostoru, prav tako ne bi priporočala temnih kosov v zelo majhnih prostorih, ki lahko delujejo precej utesnjujoče.

Pozorni bodite tudi na kontraste - omehčajte strog videz črne mize z lesenimi stoli, izberite svetlo barvo na stenah, dodajte preprogo iz naravnih vlaken, dodajte dodatke v svetlih barvah ... Dodajanje svetlih elementov, kot so okvirji slik, sedežne blazine ali svetlejši okrasni elementi, dodajo kontrast temnemu pohištvu in pripomorejo k vizualni raznolikosti.

Razmislite tudi o čiščenju temnega pohištva in izberite kvalitetne materiale, ki so odpornejši na daljšo uporabo.

Imaš še kakšen nasvet za vse, ki opremljajo jedilnico?

Urška: Uživajte v procesu! Ustvarite si kotiček, ki vas bo osrečil. V jedilnici se veliko zadržujemo, tam se dogajajo pomembne reči - ustvarite si svojo sanjsko jedilnico s kvalitetnimi kosi, ki vam vzbujajo dobre občutke. Ne glejte preveč na trende, ampak raje izberite brezčasne elemente, ki bodo vedno "in" in se jih ne boste hitro naveličali. Pa obilo veselja pri opremljanju! :)