Vse za kopalnico do 15% ceneje | Prihranite že danes →
Mid Season Sale | Prihranite do 50% →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Linški piškoti: recept in nasveti za peko in shranjevanje

Klasika, ki ne sme manjkati med božičnimi prazniki - linški piškoti. Ta priljubljena slaščica bo navdušila skoraj vsakogar in vaš dom odišavila z vanilijo.

Preizkusite torej recept za linške piškote blogerke In the kitchen with Zuz in se naučite nekaj novega s pomočjo naših nasvetov.

Sestavine za testo:

  • 500 g presejane pšenične moke
  • 330 g ohlajenega masla
  • 160 g presejanega sladkorja v prahu
  • 4 g pecilnega praška
  • ½ stroka vanilje ali 7 g vaniljevega sladkorja
  • 1 jajce
  • ½ žličke naribane limonine lupinice

Sestavine za nadev:

  • (po možnosti domača) marmelada

Priprava testa

Vse suhe sestavine zmešajte v skledi, nato dodajte maslo, jajca, limonino lupinico in vaniljo. Mesite, dokler ne dobite gladkega, čvrstega in sijočega testa.

Pripravljeno testo zavijte v folijo za živila in pustite počivati v hladilniku do naslednjega dne.

Če se vam mudi, pustite testo v hladilniku počivati vsaj 2 uri.

Peka in zlaganje piškotov

Odležano testo po kosih razvaljajte z valjarjem in izrežite z najljubšimi modelčki za piškote. Pripravljene oblike položite na pekač, obložen s papirjem za peko.

Pecite približno 7 minut pri 170 °C. Takoj po peki piškote odstranite z vročega pekača, da ne potemnijo. Ko se piškoti ohladijo, jih zložite enega na drugega.

Posamezne premažite z vašo najljubšo marmelado. Običajno so za te piškote, ki so sami po sebi zelo sladki, priporočljive bolj kisle vrste marmelade, kot sta jagodna ali ribezova.

Pred serviranjem lahko piškote potresete še s sladkorjem v prahu.

Nasveti za peko linških piškotov

  • Kot maščobo vedno uporabite maslo, saj ne vsebuje vode, ki lahko med peko vpliva na obliko piškotov.
  • Linški piškoti so ena izmed bolj krhkih vrst piškotov. Maslo in jajca morajo biti zato pred peko ohlajena.
  • Testo mesite hitro, da se maslo ne segreje, saj bi to lahko vplivalo na konsistenco testa.
  • Pazite na piškote, da se manjši kosi ne zažgejo. Barva pečenih piškotov mora biti dokaj svetla.
  • Na testo lahko pred peko odtisnete vzorce in tako ustvarite bolj zanimive piškotke.

Nasveti o tem, kako shranjevati linške piškote

  • Shranjujte jih v papirnati škatli, obloženi s prtički. Preden zaprete pokrov, piškote prav tako pokrijte s prtičkom.
  • Shranjujte v neogrevanem prostoru, po možnosti v shrambi.
  • Počakajte vsaj teden ali dva, da se piškoti strdijo.

Fotografije: In the kitchen with Zuz