Želite svoj dom pripraviti na velikonočne praznike? Ker brez velikonočnih pirhov ne gre, si oglejte naše preproste ideje in tehnike za barvanje pirhov.
Uporabite lahko tudi razno dekoracijo za vrt, kot so košare ali posode, okrašene z vejicami, cvetlicami in velikonočnimi jajci, ali pa velike vaze s spomladanskim cvetjem. Če pa nimate časa za ustvarjanje, si oglejte kategorijo velikonočna dekoracija, kjer vas čaka veliko čudovitih izdelkov.
Za večino od nas so tradicionalne velikonočne jedi pirhi, šunka, hren in potica. Imamo pa na našem ozemlju še več tradicionalnih velikonočnih jedi.
Potica - na velikonočni mizi ne sme manjkati tradicionalna slovenska potica. Najbolj pogosta in razširjena je orehova potica, na priljubljenosti pa pridobivajo tudi makova potica, čokoladna potica, lešnikova potica, kokosova potica in druge različice, ki se jih gospodinje lotijo pred veliko nočjo.
Šunka v testu - kuhano šunko pripravimo v mehkem testu in jo postrežemo z jabolčnim hrenom.
Prata - to značilno jed na območju Tržiča sestavljajo mesna štruca, imenovana prata, solata in pražen krompir. Sestavine, ki jih potrebujemo za prato, so: narezan star kruh, namočen v mleko, jajca, meso, začimbe in svinjska mrežica. Jed se uživa za velikonočni zajtrk ob beli kavi.
Aleluja - velikonočna juha, ki je bila v začetku hrana za siromašne, skuhamo iz repinih olupkov. V vsaki slovenski pokrajini jo pripravljajo malce drugače - nekje mora biti juha redka, drugod ji dodajo kašo ali ocvirke, jo zgostijo z moko ali uporabijo svežo repo. Zraven serviramo prekajeno svinjsko meso.