Do -20% na vse za vrt | Prihranite že danes →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Enostavna in hitra recepta za slane in sladke bučke

Shranite dva nova recepta in porabite svoj pridelek bučk. Pripravljena sta hitro in sta primerna tudi za začetnike. Spodaj najdete slane galete in puhasto torto s smetano.

Bučkine galete z limono in mascarponejem

Bučkine galete so odlične kot razkošen zajtrk, preprosta poletna večerja in hiter obrok za malico ali za na piknik. Odlične so tople, pravkar vzete iz pečice, enako okusne pa so tudi ohlajene iz hladilnika, ko so popolnoma osvežilne. Prav tako bodo odličen dodatek na vsaki zabavi, poleg tega pa bodo videti čudovito na vsaki mizi. Lahko jih postrežete same, z zelenjavno solato, suhim pršutom ali kot prilogo, na primer k mesu ali siru na žaru.

Nasvet: Tradicionalno se tako slane kot sladke galete pripravljajo iz kvašenega testa, vendar so zelo okusne tudi s kupljenim listnatim testom.

Sestavine:

  • 300 g listnatega ali krhkega testa (recept spodaj),
  • 150 g maskarponeja,
  • ½ limone,
  • 2 majhne bučke,
  • sol,
  • beli poper.
Mascarpone v nadevu lahko zamenjate z manj mastno rikoto ali kremnim sirom. Za galete so najprimernejše majhne, tanke bučke brez semen. Narežite jih na zelo tanke rezine, da se bučke dobro spečejo hkrati s testom.

Postopek:

  1. Mascarpone zmešajte z limonino lupinico in limoninim sokom ter začinite s soljo in poprom. Bučke narežite na zelo tanke rezine.
  2. Testo razvaljajte v palačinko (uporabite lahko tudi predhodno razvlečeno listnato testo) in izrežite poljubno velike kroge, npr. s pomočjo krožnika. V našem primeru smo naredili palačinke s krožniki premera 20 cm in 18 cm.
  3. Na sredino vsakega kroga namažite mascarponejev nadev, do približno 2 cm od roba. Na mascarpone v dveh plasteh razporedite rezine bučk, po vrhu bučk dodajte sol in robove testa zavihajte navznoter na bučke. Robove testa premažite z razžvrkljanim jajcem, lahko jih tudi potresete s soljo in sezamovimi semeni.
  4. Galete pecite v predhodno ogreti pečici na 175 °C, dokler robovi ne postanejo zlato rjavi, približno 15 do 25 minut.

Kako pripraviti hrustljavo testo?

Potrebujete:
  • 200 g gladke moke,
  • 110 g hladnega masla,
  • 1 rumenjak,
  • 1 žlico hladne vode,
  • ščepec soli.
Postopek:
  1. Moko in sol zmešajte z maslom, da dobite drobtine, dodajte rumenjak in vodo ter zgnetite kompaktno testo. Delajte hitro, da se maslo ne bo začelo preveč topiti.
  2. Testo zavijte v plastično folijo in ga vsaj za eno uro shranite v hladilnik, lahko pa ga hranite do naslednjega dne.
  3. Pred valjanjem ga na kratko pustite, da se zrahlja, vendar le toliko, da ga lahko obdelujete, saj mora biti tudi pri valjanju dovolj ohlajeno.
Težavnost: enostaven recept
Čas: do 1 h
Število obrokov: 3 manjše galete

Bučkina torta s čokoladno kremo

Bučke so tako vsestranske, da so odlične tudi za sladko peko, kjer testu dodajo čudovito mehkobo. Že tako okusno bučkino torto s čokoladno kremo smo povzdignili v razkošno sladico, in če jo okrasite s svežim sadjem, je torta prava paša za oči.

Sestavine:

Za skorjo pripravite:
  • 80 g zmehčanega masla,
  • 120 g trsnega sladkorja,
  • 1 jajce,
  • 250 g gladke moke,
  • 50 g kakava,
  • 2 žlički vanilijevega ekstrakta ali paste,
  • 1 žličko mlete kave,
  • 2 čajni žlički pecilnega praška,
  • 1 čajna žlička sode,
  • ščepec soli,
  • 2 skodelici naribanih bučk (to je približno 1 srednje velika, ki tehta 300-350 g).
Za kremo boste potrebovali:
  • 200 ml smetane (30 %),
  • 160 g čokolade (min. 45 %),
  • 200 g maskarponeja.
Za zaključek in dekoracijo:
sveže sadje, užitno cvetje itd. po lastni domišljiji in okusu.

Postopek:

  1. Maslo s sladkorjem stepajte do pene, čez nekaj časa dodajte jajce in vanilijev ekstrakt.
  2. Moko zmešajte s kakavom, pecilnim praškom, sodo bikarbono in ščepcem soli ter to mešanico prahu vmešajte v stepeno peno.
  3. Na koncu dodajte naribane bučke, tudi s sokom, če se ni preveč izcedil.
  4. Nežno premešajte in testo razporedite po pekaču, obloženem s papirjem za peko ali namaščenem in potresenem z moko.
  5. Pecite v predhodno ogreti pečici na 175 °C 20-30 minut.
Priprava ganacheja:
  1. Smetano dajte v lonec, da se segreje na nizkem ognju. Ko se začnejo delati prvi mehurčki, smetano odstavite s štedilnika in vanjo vmešajte sesekljano čokolado.
  2. Ko se čokolada stopi, zmes temeljito premešajte, da dobi lepo gladko konsistenco.
  3. Ganache prekrijte s folijo za živila, ga položite neposredno na čokolado in ga, ko se ohladi, za nekaj ur, najbolje čez noč, postavite v hladilnik, da se strdi.
  4. Na koncu ohlajeni ganache stepite z mascarponejem in to čokoladno kremo namažite na pečene bučkine kruhke ter okrasite po želji.
Težavnost: enostaven recept
Čas: do 1 h + čas hlajenja
Število obrokov: približno 12 kosov