Vse za kopalnico do 15% ceneje | Prihranite že danes →
Mid Season Sale | Prihranite do 50% →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Slastni Fernandli z makom in marmelado

Popolna jesenska sladica, ki prikliče spomine na otroštvo. Lepljive polžke smo premazali s pregrešno mešanico masla, marmelade in limonove lupinice, pečene pa polili še s sladkanim in odišavljenim mlekom. Recept je za vas pripravila avtorica kuharskega bloga Zgodbe na krožniku, Mateja Delakorda.

Sestavine za testo:

  • 300 ml mleka,
  • 50 g masla,
  • 50 g sladkorja,
  • 20 g kvasa,
  • 500 g bele moke,
  • 50 g maka v zrnju,
  • lupinica limone,
  • 2 rumenjaka,
  • Sestavine za nadev:

  • 100 g masla,
  • 5 žlic slivove marmelade,
  • lupinica limone,
  • Sestavine za preliv:

  • 250 ml mleka,
  • 4 žlice ruma ali amaretto likerja,
  • Postopek priprave:

    1. Mleko segrejemo. Dve žlici odvzamemo za kvasec, v preostalem raztopimo maslo in vaniljev sladkor.

    2. Nato se lotimo testa: naredimo kvasec – v posodico damo žlico sladkorja in moke, ki ju odvzamemo kar od količine za testo, nadrobimo kvas in gladko zmešamo z dvema žlicama mleka. Počakamo, da dvojno naraste.

    3. V posodo kuhinjskega robota stresemo moko, mak, limonino lupinico, nato prilijemo še mleko z maslom, dodamo dva rumenjaka in kvasec ter zgnetemo v gladko testo. Pokrijemo in pustimo, da ljubka kepa s črnimi pikicami dvojno naraste.

    4. Za premaz stepemo maslo, limonino lupinico in 5 žlic slivove marmelade.

    5. Testo razvaljamo v dolg pravokotnik na debelino približno pol centimetra. Premažemo ga z maslenim namazom in zvijemo po dolžini. Razrežemo na polžke, debelino pa prilagodimo pekaču.

    6. Pečico vključimo na 180 stopinj.

    7. Polžke pokrijemo in počakamo približno pol ure, da se malce poredijo, nato jih pečemo 30 do 35 minut.

    8. Dve minuti preden so pečeni, zavremo mleko in ga odišavimo z rumom ali likerjem. Prelijemo po fernandlih in pekač vrnemo v pečico, a jo ugasnemo. Tako naj dobrota počiva približno 10 minut.

    9. Postrežemo toplo.Lahko z omako iz razredčene in pogrete marmelade.

    Namig:: Če ste zelo sladkosnedni, mleku dodajte še sladkor po okusu.