1.
Mleko segrejemo. Dve žlici odvzamemo za kvasec, v preostalem raztopimo maslo in vaniljev sladkor.
2. Nato se lotimo testa: naredimo
kvasec – v
posodico damo žlico sladkorja in moke, ki ju odvzamemo kar od količine za testo, nadrobimo kvas in gladko zmešamo z dvema žlicama mleka. Počakamo, da dvojno naraste.
3. V posodo kuhinjskega robota stresemo moko, mak, limonino lupinico, nato prilijemo še mleko z maslom, dodamo dva rumenjaka in kvasec ter
zgnetemo v gladko testo. Pokrijemo in pustimo, da ljubka kepa s črnimi pikicami dvojno naraste.
4. Za
premaz stepemo maslo, limonino lupinico in 5 žlic slivove marmelade.
5. Testo
razvaljamo v dolg pravokotnik na debelino približno pol centimetra. Premažemo ga z maslenim namazom in zvijemo po dolžini. Razrežemo na polžke, debelino pa prilagodimo
pekaču.
6. Pečico vključimo na
180 stopinj.
7. Polžke pokrijemo in počakamo približno pol ure, da se malce poredijo, nato jih
pečemo 30 do 35 minut.
8. Dve minuti preden so pečeni, zavremo mleko in ga odišavimo z rumom ali likerjem. Prelijemo po fernandlih in pekač vrnemo v pečico, a jo ugasnemo. Tako naj dobrota počiva približno 10 minut.
9.
Postrežemo toplo.Lahko z omako iz razredčene in pogrete marmelade.
Namig:: Če ste zelo sladkosnedni, mleku dodajte še sladkor po okusu.