Mid Season Sale | Prihranite do 50% →
Pomlad doma in na prostem | Poiščite navdih →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Recept za marmorni kolač s kislo smetano

Mateja Delakorda, avtorica bloga Zgodbe na krožniku, nam je tokrat pripravila marmorni kolač, preprosto sladico, najpogosteje pripravljeno v obliki šarklja, ki so nam ga rade pekle že naše babice. Biti mora mehak, najraje pa imamo, da je tudi sočen, zato je dodala kislo smetano, znano po tem, da obogati biskvite in pecivo navlaži.

Skuhajte si skodelico kave ali čaja in si ob njej privoščite košček, medtem ko krasite jelko ali pišete novoletne čestitke. Uživajte v decembru!

Potrebovali boste:

  • 4 jajca (velikosti M)
  • 225 g moke
  • 200 g sladkorja
  • 70 g olja
  • 180 g kisle smetane
  • 1 pecilni prašek
  • 2 žlici kakava (naj ne bosta zvrhani)
  • žlica vaniljeve paste
  • 2 žlici ruma

Za dekoracijo pa še:

  • 100 g temne čokolade
  • žlica olja
  • kandirano sadje za dekor

Postopek priprave:

  1. Pečico vključimo na 190 stopinj, namastimo model za šarkelj.
  2. Jajca in sladkor penasto stepemo z električnim mešalnikom, da se količina potroji.
  3. Mešalnik prestavimo na srednjo hitrost in postopoma dodajamo kislo smetano in olje, na koncu še vaniljo in rum.
  4. V moko presejemo pecilni prašek in jo primešamo jajčni masi. Lahko ročno ali pa na hitro kar z mešalnikom.
  5. Polovico mase prestavimo v drugo posodo in ji ročno primešamo čokoladne kapljice, drugi polovici pa dodamo kakav in ga ročno umešamo.
  6. Testo prelijemo v model: najprej polovico čokoladnega, nato polovico belega, še preostanek čokoladnega, zaključimo pa z belo maso. Vzamemo paličico za ražnjiče in malce popišemo po celotni biskvitni masi v modelu. Pekač potolčemo ob mizo, da se testo razporedi, in postavimo v pečico za 40 minut.
  7. Ko je kolač spečen, počakamo 10 minut, nato ga prevrnemo na mrežico, kjer naj se ohladi.
  8. Nad vodno kopeljo stopimo čokolado. Kolač postavimo na servirni pladenj in čezenj prelijemo čokolado. Okrasimo s kandiranim sadjem.