20% popust na naročila nad 200€ | Koda: MINUS20 →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Praznik vina: čas je za martinovanje

Martina Hendler
Martina Hendler
Bonami BloggerZakorakali smo v pisane jesenske dni, v čas, ko so trgatve že za nami, ko lahko končno uživamo v sadovih našega dela. Bliža se praznik svetega Martina, ki bo mošt spremenil vino, obenem pa poskrbel za veselo jesensko rajanje.

Ste pripravljeni na martinovanje? Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako ravnati z vinom.

Kako uživati v vinu glede na bonton?

Vino je veliko več kot odlično pripravljeno grozdje, saj govori o soncu, zemlji, vinarju, tradiciji. Je pravo doživetje!

Zato je z njim potrebno ravnati še posebej skrbno in se mu posvetiti vse od izbire steklenice, preko točenja, do zadnjega požirka. Da bi v žlahtni kapljici znali resnično uživati, sledite zapovedim, ki jih narekuje bonton:

  1. Ko odprete steklenico vina, poskusite to narediti tiho, neopazno.
  2. Ko nalivate vino, držite steklenico pri dnu.
  3. Kozarec napolnite manj kot do polovice, da bo vaše vino zadihalo.
  4. Kozarec držite za pecelj ali podstavek.
  5. Pri nazdravljanju trknite s trebuhom kozarca.
  6. Vzemite si čas, da povonjate in okusite vino.
  7. Pijte v majhnih požirkih, da bodo vaše brbončice začutile celoten okus vina.

Kako vino kombinirati s hrano?

Polnost vinskega okusa lahko dosežemo s pravilno izbiro kozarca za vino, ki poudari njegove karakteristike. Vsaka vinska sorta zahteva drugačno kulinarično spremljavo, zato bodite v prihodnje pri načrtovanju družinskih ali prijateljskih kosil in večerij pozorni tudi na izbiro vina.


Penine - kot aperitiv ali poleg sladice
Penine postrežemo pred obrokom, da vzbudijo željo po hrani in dopolnijo njen okus. Sveže, suhe penine se najbolje podajo k predjedem iz morskih sadežev, slajše in bolj aromatične penine pa lahko ponudimo tudi poleg sladic.
Bela vina - s predjedmi, ribami ali sladicami
Lažja bela vina postrežemo k začetnim jedem, morskim sadežem, enostavnim ribjim jedem, k ribam v omakah pa močnejša bela vina. Sladka bela vina pa odlično dopolnijo sladice z mandlji ali lešniki, potrežemo jih lahko tudi ob kozjem siru.
Rosé vina - s predjedmi ali belim mesom
Zaradi lahkega in svežega okusa, lahko rosé ponudimo k začetnim jedem, pa tudi k prekajenemu ali belemu mesu.
Rdeča vina - s siri in rdečim mesom
Rdeča vina se najbolje podajo k srednje ostrim in zelo ostrim sirom, k nežno začinjenim jedem iz perutnine, teletine, jagnjetine in kunčjega mesa. Ob divjačini in žaru ponudimo močnejša rdeča vina, k raci in gosi pa ponudite mlada rdeča vina.
Barikirana vina z robustnimi okusi
Tako imenujemo so vina, ki so zorela v posebnih hrastovih sodih, kjer pridobijo značilne zaželene arome (npr. po vaniliji, karameli, dimu …). Odlično dopoljnujejo hrano robustnih okusov, kot so jedi iz žara, rdeče paprike ter hrano, ki vsebuje sir. To vino postrezite s kozarcem vode.

Kako pravilno shranjevati vino?

Da bi vino ohranilo svoje karakteristike, ga shranjujte v čim bolj nepremenljivih razmerah. Najbolj mu ustrezajo hladni, temni in vlažni prostori, npr. kleti, lahko pa ga hranite tudi v hladilniku ali vinski hladilni vitrini. Poskrbite, da bodo buteljke počivale leže, če pa nameravate vino odpreti v kratkem, ne bo nič narobe, če bo steklenica postavljena kar stoje.

Shranjevanje odprtega vina

Odprta vina hranite v hladilniku, rdeča pa lahko tudi na pultu. V obeh primerih dobro zatesnite. Peneča vina vas bodo dobro zaprta počakala do 3 dni, rdeče vino je priporočljivo spiti v 3 do 5 dneh, bela in rose vina pa bodo dobra še 5 do 7 dni po odprtju.

Kaj je dekantiranje vina?

Če imate doma steklenico starejšega vina (posebno če gre za rdeče vino), ga je pred serviranjem dobro najprej “prezračiti” oz. dekantirati. S tem postopkom odstranimo morebitno usedlino in vinu pustimo, da zadiha.

Kako se lotimo dekantiranja? Vino pretočimo v dekanter oz. stekleno vinsko karafo tako, da polzi po površini stekla, in ga v njem nekajkrat zavrtimo. Nato počakamo 10-30 minut. Dlje ko bomo vino pustili v dekanterju, več arome se bo sprostilo.

NASVET: Za razliko od rdečih večina belih vin prezračevanja ne potrebuje, zato običajno dekantiramo le starejša bela vina.