Zakorakali smo v pisane jesenske dni, v čas, ko so trgatve že za nami, ko lahko končno uživamo v sadovih našega dela. Bliža se praznik svetega Martina, ki bo mošt spremenil vino, obenem pa poskrbel za veselo jesensko rajanje.
Ste pripravljeni na martinovanje? Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako ravnati z vinom.
Vino je veliko več kot odlično pripravljeno grozdje, saj govori o soncu, zemlji, vinarju, tradiciji. Je pravo doživetje!
Zato je z njim potrebno ravnati še posebej skrbno in se mu posvetiti vse od izbire steklenice, preko točenja, do zadnjega požirka. Da bi v žlahtni kapljici znali resnično uživati, sledite zapovedim, ki jih narekuje bonton:
Če imate doma steklenico starejšega vina (posebno če gre za rdeče vino), ga je pred serviranjem dobro najprej “prezračiti” oz. dekantirati. S tem postopkom odstranimo morebitno usedlino in vinu pustimo, da zadiha.
Kako se lotimo dekantiranja? Vino pretočimo v dekanter oz. stekleno vinsko karafo tako, da polzi po površini stekla, in ga v njem nekajkrat zavrtimo. Nato počakamo 10-30 minut. Dlje ko bomo vino pustili v dekanterju, več arome se bo sprostilo.
NASVET: Za razliko od rdečih večina belih vin prezračevanja ne potrebuje, zato običajno dekantiramo le starejša bela vina.