Do -20% na vse za vrt | Prihranite že danes →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Recept: Semla z brusnično marmelado in marcipanom

Martina Hendler
Martina Hendler
Bonami Blogger

Recept, ki je v Skandinaviji v obdobju pred postom priljubljen vsaj toliko kot pri nas krofi – to so nekakšni kolački, napolnjeni z mandljevim nadevom in stepeno smetano, ki jim pravimo semla. Zanje je značilno bogato in gosto kvašeno testo, ki ga začinimo s kardamomom.

Ker gre za zares božanski posladek, ki bi ga človek kar jedel in jedel, si je blogerka in kuharica Mateja Delakorda, avtorica nove kuharske knjige Nedeljske sladice, ki svoje recepte objavlja tudi na kulinaričnem blogu Odprta kuhinja, zamislila novo zimsko različico te prikupne sladice. In še namig – če nimate kardamoma, uporabite sladkor z burbonsko vaniljo. Okus je seveda drugačen, a v našem okolju bolj množično dostopen.

Potrebovali boste:

Za 16 kosov po 40 gramov pripravite:
  • 125 ml mleka
  • 25 g svežega kvasa
  • 300 g moke
  • 70 g sladkorja
  • 1 razžvrkljano jajce
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 1/2 žličke soli
  • žlica kardamoma v prahu oz. sladkorja z burbonsko vanilijo
  • 80 g razmehčanega masla

Nadev:

  • 300 g brusnične marmelade
  • 30 g marcipana
  • 250 g sira maskarpone
  • 150 g sladke smetane
  • 2 žlici sladkorja v prahu

Dodatno:

  • razžvrkljano jajce + žlica mleka
  • sladkor za posip

Postopek priprave:

  1. Mleko nalijemo v posodo mešalnika, vanj nadrobimo kvas, dodamo žlico sladkorja in 2 žlici moke (od skupnih količin). Pomešamo in počakamo 10 minut, da kvasec začne delovati.
  2. Kvascu dodamo preostale sestavine, razen masla, in gnetemo pri majhni hitrosti. Po 5 minutah začnemo po kockah dodajati razmehčano maslo. Gnetemo še kakšnih 10 minut. Gladko in mehko testo oblikujemo v kroglo in posodo pokrijemo za 10 minut.
  3. Pekač obložimo s papirjem za peko.
  4. Testo predenemo na pomokano površino in ga razdelimo na 16 kosov. Če boste tehtali, naj ima vsak okoli 40 g. Vsak košček oblikujemo v napeto kroglico. Odlagamo jih na pekač, prekrijemo s krpo in pustimo, da vzhajajo še 60–90 minut, odvisno, kako topel je prostor. Testo vsebuje veliko masla, zato je proces vzhajanja počasnejši.
  1. Pečico ogrejemo na 200 stopinj.
  2. Kroglice premažemo z razžvrkljanim jajcem in mlekom ter jih potisnemo v pečico za 15–20 minut, da postanejo zlato rjave. Pečene prestavimo na rešetko in počakamo, da se ohladijo.
  3. Marmelado damo na krožnik, nanjo naribamo marcipan in pomešamo.
  4. Naredimo kremo: stepemo sladko smetano in ji proti koncu stepanja dodamo še maskarpone. Stepamo, da se učvrsti in primešamo sladkor. Predenemo v dresirno vrečko s poljubnim nastavkom.
  5. Vsaki bombetki odrežemo vrh, jo čisto malo izdolbemo in napolnimo z žličko marmelade. Na vse skupaj nabrizgamo še kremo. Pokrijemo z odrezanim klobučkom in posujemo s sladkorjem v prahu.