Premium znamke do 60% ceneje | Prihranite že danes →
Pomlad doma in na prostem | Poiščite navdih →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Recept za prikupne sladke bučke

Ana Maria Davidovic
Ana Maria Davidovic
Bonami Blogger

Mateja Delakorda, avtorica kuharskega bloga Zgodbe na krožniku, je za nas zasnovala novo poslastico. Tokrat je pripravila prikupne sladke bučke – pravo jesensko poslastico za male in velike sladkosnede. Poskusite sočno in mehko pecivo, ki bo navdušilo že na prvi pogled.

Sestavine za biskvit:

  • 150 g sira maskarpone
  • 200 g sladkorja
  • 4 jajca
  • 300 g bučnega pireja
  • 200 g gladke moke
  • 10 g pecilnega praška
  • žlička cimeta
  • četrt žličke muškatnega oreščka
  • žlička mletih klinčkov
  • žlička kardamoma
  • žlička kurkume

Sestavine za preliv:

  • 200 g bele čokolade
  • žlica olja
  • čokoladne mrvice
  • čokoladne palčke za pecelj ali podoben prigrizek

Priprava:

  1. Najprej naredimo bučni pire. 300 g že očiščene buče narežemo na manjše kose in skuhamo v vodi. Ko je meso mehko, vodo odlijemo in bučo zmečkamo.
  2. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pekač za kolačke namastimo.
  3. Maskarpone stepemo s sladkorjem. Po potrebi ga vmes postrgamo s sten posode.
  4. Nato med srednje močnim stepanjem dodajamo jajca, eno po eno.
  5. Postopoma pri enaki hitrosti mešalnika dodajamo še bučni pire.
  6. Moko zmešamo s pecilnim praškom in začimbami in jo med počasnim stepanjem po žlicah dodamo vbučno zmes. Pazimo, da ne mešamo predolgo.
  1. Zmes razporedimo v vdolbine pekača, a ne popolnoma do roba, saj biskvitki narastejo.
  2. Pečemo 20 minut. Kolačke zvrnemo na ohlajevalno rešetko in nadaljujemo s postopkom, dokler ne porabimo celotne mase.
  3. Čokolado raztopimo nad vodno kopeljo in ji primešamo žlico olja.
  4. Ohlajenim biskvitkom odrežemo spodnje robove. Po dva obrezana kolačka spojimo z žličko ali dvema stopljene čokolade.
  5. Bučke nato še po vrhu oblijemo s čokolado, posujemo z mrvicami, na sredino pa zapičimo čokoladno palčko.

Namigi:

  • Iz ostankov biskvita naredimo rumove kroglice, tako da mu dodamo ostanek stopljene čokolade, žlico sira maskarpone, šilce ruma in dobro pregnetemo. Nato oblikujemo kroglice, ki jih postavimo v hladilnik, dase učvrstijo. Nato jih polijemo s čokolado ali povaljamo v kakav, mlete oreščke ali kaj podobnega.
  • Zmes za biskvit lahko spečete tudi v klasičnem pekaču za kolač. Pecite pri 180 stopnijah približno eno uro. Ko je pečen, pekač vzamite iz pečice in počakajte 15 minut, preden kolač zvrnete na ohlajevalno rešetko. Nikar tega ne naredite takoj, saj je tako sočen in puhast, da bo počil, če ga boste prehitro ločili od modela.