15-% popust s kodo MINUS15 | Prihranite že danes →
10 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Recept: Dva božična kolača, s katerima lahko popestrite letošnjo praznično mizo

Predstavljajte si vonj po sveže pečenem pecivu, ki napolni ves vaš dom. Pripravili smo dva recepta za čudovito sočna in puhasta kolača in nasvete, kako ju lahko praznično okrasite, da bosta navdušila vaše goste. Lotimo se dela!
Specite in okrasite praznično pecivo.

Specite in okrasite praznično pecivo.

Božični marmorni kolač brez glutena

Imamo krasne novice za vse, ki ne jedo glutena. Ta kolač lahko namreč spečete tako v različici z brezglutensko moko kot tudi s klasično moko. V obeh različicah bo rezultat zlato hrustljava skorjica in mehko testo v notranjosti. Peka je zelo enostavna in hitra, zato boste po tem receptu gotovo segli tudi ob drugih priložnostih, ne samo za božič.
Za testo potrebujete:

  • 4 jajca
  • 2 skodelici sladkorja
  • skodelica moke brez glutena
  • skodelica kokosa (ali mletih oreščkov itd.)
  • 200 ml sladke smetana
  • 1 vrečko pecilnega praška (10 g)
Za dekoracijo:
  • čokoladna glazura
  • rezine pomaranče
  • granatno jabolko
  • listki melise ali mete
  • Postopek

    1. Najprej penasto umešajte cela jajca s sladkorjem.
    2. V to zmes nato počasi vlivajte smetano, nato pa previdno po žlicah dodajajte še moko, kokos in pecilni prašek ter počasi mešajte.
    3. Kolač pecite v pečici pri 170 stopinjah približno 35 do 40 minut. Čas peke je odvisen od vaše pečice, zato si pomagajte z lesenim nabodalom ali zobotrebcem.
    4. Kolač obrnite in stresite iz modela za peko ter ga okrasite s čokolado, granatnim jabolkom, rezinami pomaranče in lističi mete ali melise.
    Model temeljito namažite z maslom ali mastjo.

    Model temeljito namažite z maslom ali mastjo.

    Namaščen model posujte z moko.

    Namaščen model posujte z moko.

    V model počasi počasi vlijte testo.

    V model počasi počasi vlijte testo.

    Če želite marmorirano pecivo, vlijte drugo barvo testa.

    Če želite marmorirano pecivo, vlijte drugo barvo testa.

    Po peki je kolač čudovit.

    Po peki je kolač čudovit.

    Šele ko se kolač ohladi, začnite z okraševanjem.

    Šele ko se kolač ohladi, začnite z okraševanjem.

    Lešnikov kolač s čokoladno glazuro

    To božično pecivo je še posebej praznično, saj vsebuje veliko orehov. Potrudite se s pripravo in nagrajeni boste z okusnim pecivom.
    Za testo potrebujete:

    • 3 rumenjake
    • 3 beljake
    • 120 g masla
    • 150 g sladkorja
    • 200 g srednje grobe moke
    • 150 g mletih orehov
    • 130 ml mleka
    • 1/2 vrečke pecilnega praška (5 g)
    Za glazuro in dekoracijo:

    • 100 g 70-% čokolade
    • 100 ml smetane
    • Fige, oreščki in sadje po okusu in glede na sezono
    Postopek:

    1. Rumenjake, maslo in sladkor penasto umešajte. Dodajte moko, orehe, mleko in pecilni prašek po žlicah.
    2. Potem iz beljakov stepite sneg in jih nežno vmešajte v testo.
    3. Testo vlijte v namaščen pekač in ga pecite pri 170 stopinjah približno 35 do 40 minut.
    4. Iz modela vzemite kolač. V vročo smetano vmešajte čokolado. Pustite, da se topi, dokler ne nastane čokoladna glazura.
    5. Čokolado prelijte po kolači in ga okrasimo s sadjem in oreščki po lastnem okusu.

    Pogosto zastavljena vprašanja

    Kako doseči učinek marmoriranja peciva?

    Za marmoriranje razdelite testo na dva dela in enega obarvajte s kakavom. Nato v model izmenično vlijte svetlo in temno testo ter ga z nabodalom nežno krožno premešajte.

    Kako ugotoviti, kdaj je kolač pečen?

    Če želite preveriti, ali je kolač pečen ali ne, poskusite vanj zapičiti nabodalo ali zobotrebec. Če ostane čist, brez surovega testa, ko ga izvlečete, je peka gotova. Drugi indic gotovsti je, da se kolač že rahlo odlepi od sten pekača in pridobi zlato, hrustljavo skorjico.

    Kako narediti preprosto čokoladno glazuro za kolače?

    V mikrovalovni pečici segrejte 100 ml smetane za stepanje, da postane vroča. Nato vanjo takoj nalomite ploščico temne čokolade. Počakajte približno 2 minuti in premešajte, da nastane lepa gladka zmes. To glazuro lahko uporabite za druge sladice, sladoled in sadne kupe.