20% popust na naročila nad 200€ | Koda: MINUS20 →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Božične lučke: kako izbrati prave in kako preprečiti njihovo zapletanje

Dejstvo je, da se božične lučke rade zapletejo. To se zgodi tudi najboljšim od nas. Namesto da izgubite živce, preberite naše nasvete, kako okrasiti stanovanje s svetlobnimi verigami, kako jih izbrati in kako preprečiti zapletanje do naslednjega božiča.

Kaj storiti, ko se lučke zapletejo

V napetem boju se lotevate ene žarnice za drugo, dokler za trenutek ni več jasno, ali ste vi rešili zagonetko ali so luči ujele vas. Marsikdo je že doživel te radostne trenutke božiča.

Zelo pomembno je, da se zadeve lotite z veliko mero potrpežljivosti. Poiščite enega od razvezanih koncev in nadaljujte z razpletanjem. Sčasoma vam bo uspelo.

Bonami nasvet:

Bodite ustvarjalni in uporabite prepletene verige kot nove božične okraske. Svetlobne verige lahko položite v večji kozarec ali okrasno posodo in tako ustvarite novo trendovsko svetlobno dekoracijo.

Sebi in svoji družini boste tako prihranili nepotreben stres, za nakup novih lučk pa ne boste porabili ogromno časa. Pri izbiri vam lahko pomagamo mi.

Kako izbrati božične lučke

Nakupovanje božičnih lučk v zadnjem trenutku je lahko stresno. Bodo vse lučke svetile? Kaj pa, če bo veriga izklopila elektriko v celotni hiši? Temu se lahko izognete, če že vnaprej razmislite, kakšne svetlobne verige so najbolj primerne za vaš dom.
Klasične ali LED žarnice?

LED žarnice so skoraj popolna izbira in imajo nizko porabo energije. Izbirate lahko med številnimi barvami, primerne pa so za uporabo v zaprtih prostorih in na prostem. Ne uporabljajte jih v otroški sobi ali spalnici, saj bi njihova modra svetloba lahko vplivala na kakovost spanca.

Verige s klasičnimi žarnicami izstopajo predvsem zaradi nižje cene. Poleg tega imajo lahko za nekatere sentimentalno vrednost, saj s svojo toplo svetlobo nedvomno doprinesejo k čaru božiča.

Napajanje na elektriko ali baterije?

Če se odločite za svetlobne verige na baterije, se vam ni treba ukvarjati z razdaljo do vtičnice, prav tako pa vam dolg električni kabel ne bo na poti. Po drugi strani pa imajo baterije omejeno dobo delovanja, zato morate imeti pri roki rezervo.

Če se odločite za luči na elektriko, raje izberite tiste, ki imajo stikalo ali časovnik. Nočno izklapljanje je varčnejše, poleg tega pa se lahko v posteljo odpravite z mirno vestjo, saj okrasne razsvetljave ni priporočljivo puščati brez nadzora.

Varnost na prvem mestu
V vsakem primeru morajo luči izpolnjevati predpisane varnostne standarde, ki jih lahko preprosto preverite z oceno IP. Notranje luči morajo imeti stopnjo zaščite IP20, zunanje pa IP44.
Enobarvne ali pravi disko?

Bele luči so popolnoma klasične in obstajajo v različici s toplo ali hladno svetlobo. Topla bela barva prinaša občutek prijetnosti in ustvarja intimno vzdušje. Dobro se poda k rustikalnim okraskom iz lesa ali okraskom v rdečih in zlatih tonih.

Svetila v hladni beli barvi so primerna za sodobnejše interierje. Lepo se ujemajo z okraski v modro-srebrni ali drugih hladnejših barvah.

Za živahno božično vzdušje poskrbijo barvne svetlobne verige, ki so običajno v rdeči, modri, zeleni in drugih barvah. Z njimi lahko vsak dom takoj postane vesel in prazničen. Samo pomislite, kako se bodo ujemale s preostalim božičnim okrasjem.

Kako izbrati dolžino verige?
Se je tudi vam že zgodilo, da ste po spontanem nakupu božičnih lučk ugotovili, da so predolge ali še huje, prekratke? Pri božičnem drevesu je to lahko še posebej težavno. Zato smo za vas smo pripravili preprost trik.

Izberite dolžino luči glede na višino drevesa

Drevo višine 1,5 m ➜ veriga 15 - 20 m
Drevo višine 2 m ➜ veriga 20 - 25 m
Drevo višine 2,5 m ➜ veriga 25 - 30 m
Drevo višine 3 m ➜ veriga 30 - 35 m

Kaj storiti, da se luči ne zapletejo?

Božiča je konec in vsi želimo čim prej končati s pospravljanjem, zato lučke navijemo okoli roke in jih spravimo v škatlo. Se vidimo naslednje leto.

Lahko vam zagotovimo, da bodo na ta način lučke naslednje leto še bolj zapletene. Lahko se odločite, da je to skrb prihodnjega božiča, ali pa si preberite nekaj preprostih nasvetov, kako se razpletanju izogniti.

Ovijte verigo okoli kartona

V karton izrežite majhno režo, v katero boste vstavili enega od koncev luči. Če konec verige pritrdite z lepilnim trakom, ste lahko prepričani, da se veriga ne bo premikala. Nato ovijte lučke okoli kartona in zalepite še drugi konec verige.

Uporabite lahko tudi zvit časopis ali več zleplenih rolic papirnatnih brisač. Zagotavljamo, da bodo verige ostale na svojem mestu.

Uporabite obešalnik
Če nimate pri roki kosa kartona, vam bo v pomoč obešalnik z dvema sponkama. En konec verige vpnite v sponko in jo začnite ovijati okoli obešalnika. Drugi konec vpnite v drugo sponko in že ste končali.