3 recepti za sirupe iz poprove mete, melise in sivke
Zeliščni sirupi so odlični za aromatiziranje različnih koktejlov, poleti pa si jih lahko razredčite in uživate v osvežilnih limonadah. Poglejmo si nekaj okusnih receptov za napitke in koktejle!
1 skodelica svežih metinih listov (ali 1/2 skodelice posušenih)
1 žlica svežega limoninega soka
Postopek:
Vodo in sladkor zavrite, da se sladkor raztopi.
Dodajte liste mete in limonin sok, nato pa pustite, da mešanica rahlo vre 10 minut.
Odstavite z ognja in pustite, da se mešanica ohladi, nato pa jo precedite skozi fino cedilo ali krpo in prelijte v čist kozarec. Shranjujte v hladilniku.
Kje vse lahko uporabite metin sirup?
Limonada: Dodajte ga v domače limonade za osvežilen okus.
Koktejli: Odlično se poda v mojito, metin julep ali druge poletne koktejle.
Čaji: Dodajte ga v ledene ali vroče čaje za dodaten metin okus.
Sladice: Uporabite ga kot sladilo in aromo v sadnih solatah. Dodajte belemu jogurtu ali skuti za osvežilen okus.
Zajtrk: Namesto običajnega sirupa ga polijte po palačinkah ali vafljih. Uporabite kot sladilo v ovsenih kosmičih ali muslijih.
Peka: Dodajte v testo ali uporabite kot sirup za prelivanje pripravljenega peciva in tort.
Ideje za popestritev metinega sirupa
Limonina ali limetina lupinica: doda svež, citrusni pridih.
Pomarančna lupinica: Doda sladek okus citrusov.
Zelišča: Bazilika doda rahlo pikanten okus, timijan zemeljski in aromatični pridih, rožmarin pa rahlo smolnat okus.
2 žlici posušenih cvetov sivke (ali 4 žlice svežih)
1 žlica svežega limoninega soka
Postopek:
Vodo in sladkor zavrite, da se sladkor raztopi.
Dodajte sivkine cvetove in limonin sok, nato pa pustite, da mešanica rahlo vre 10 minut.
Odstavite z ognja in pustite, da se mešanica ohladi, nato pa jo precedite skozi fino cedilo ali krpo in prelijte v čist kozarec. Shranjujte v hladilniku.
Melisin sirup z vaniljo
Potrebovali boste:
250 ml vode
250 g sladkorja
1 skodelico svežih listov melise (ali 1/2 skodelice posušenih)
1 žlica svežega limoninega soka
1/2 stroka vanilije ali 1 žlička vanilijevega ekstrakta (neobvezno, za dodaten okus)
Postopek:
Vodo in sladkor zavrite, da se sladkor raztopi.
Dodajte liste melise, limonin sok in vanilijo, nato pa mešanico pustite rahlo vreti 10 minut.
Odstavite z ognja in pustite, da se mešanica ohladi, nato pa jo precedite skozi fino cedilo ali krpo in prelijte v čist kozarec. Shranjujte v hladilniku.